Casa de discuri a cântăreţului Prince a dat în judecată compania de divertisment a rapperului Jay Z, pe care o acuză că a încălcat legea drepturilor de autor atunci când a introdus, ilegal, piese din repertoriul artistului decedat în luna aprilie în serviciul ei de streaming muzical, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii casei de discuri NPG Record, iniţiatorii acestui proces care a demarat marţi, la Tribunalul Districtual din Minnesota, afirmă că Roc Nation, compania lui Jay Z, a oferit clienţilor serviciului său de streaming pe bază de abonament Tidal o serie de piese din repertoriul lui Prince, precum ”If I Was Your Girlfriend” şi ”1999”.

”Roc Nation, prin serviciul său Tidal, exploatează multe dintre piesele lui Prince aflate sub protecţia legii drepturilor de autor”, spun iniţiatorii procesului.

Deşi Tidal a fost autorizat să ofere unele dintre cântecele lui Prince abonaţilor săi, serviciul a extins numărul de piese ale acestuia, pe 7 iunie, la mai puţin de două luni după decesul starului american, fără aprobarea fondului care administrează averea acestuia.

Prince, un artist care s-a bucurat de cel mai înalt nivel de popularitate, a ajuns să fie frustrat de felul în care a fost tratat de casele de înregistrări din industria muzicală, de-a lungul celor aproape 40 de ani de carieră. El şi-a continuat arta ”furios, uneori haotic”, în mod frecvent încercând modalităţi inovatoare de a se adresa fanilor în mod direct, într-un stil caracteristic, relata revista Variety pe 21 aprilie.

În ultimii 20 de ani ai carierei sale, Prince a menţinut un control strict asupra creaţiilor sale, folosind aproape orice mijloc imaginabil, pentru a-şi transmite muzica către public.

În plus faţă de redevenţele pe care le primea pentru cele peste 30 de albume ale sale, Prince a recâştigat proprietatea asupra înregistrărilor sale master, după o dispută în justiţie cu grupul Warner Bros.

15 albume ce au fost lansate de-a lungul anilor de cântăreţul american Prince au fost incluse în oferta platformei de streaming Tidal, începând din 7 iunie, pentru a marca ziua în care starul ar fi împlinit vârsta de 58 de ani.

Prince a fost unul dintre primii artişti din lume care au susţinut acest serviciu muzical pe bază de abonament lansat de Jay Z. La puţin timp după lansarea platformei Tidal în martie 2015, Prince a difuzat live, pe Tidal, concertul pe care l-a susţinut în cadrul evenimentului Rally 4 Peace din Baltimore. În iulie 2015, Prince a decis să îşi retragă întregul catalog muzical de pe toate celelalte servicii muzicale şi a lansat două albume - ”HITNRUN Phase One” şi ”HITNRUN Phase Two” - exclusiv pe această platformă.

Noile albume Prince incluse pe platforma Tidal includ materiale discografice înregistrate de artistul american după încheierea contractului său cu grupul Warner Bros în 1996.
 
După moartea starului american, albumele şi single-urile sale s-au vândut în peste 4 milioane de copii în Statele Unite, potrivit Nielsen Music. 
 
Prince Rogers Nelson a murit la vârsta de 57 de ani, pe 21 aprilie, în urma unei supradoze accidentale cu un analgezic deosebit de puternic, fentanil. Trupul neînsufleţit al artistului a fost descoperit în studioul lui de înregistrări Paisley Park din Chanhassen, un oraş din statul american Minnesota.
 
Cântăreţ, compozitor, aranjor şi instrumentist, considerat unul dintre cei mai inventivi muzicieni din epoca modernă, Prince s-a inspirat din artişti aparţinând unor genuri muzicale diferite, precum James Brown, The Beatles şi Jimi Hendrix. Printre piesele sale de succes se numără ”Little Red Corvette”, ”Let's Go Crazy”, ”When Doves Cry”, ”Cream” şi ”Get Off”. Originar din Minneapolis, a devenit cunoscut la sfârşitul anilor 1970 cu piesa ”Wanna Be Your Lover” şi, în următoarele decenii, a cucerit publicul şi topurile muzicale cu albume precum ”1999” şi ”Purple Rain”.
 
Prince a câştigat şapte premii Grammy şi cele 39 de albume ale sale s-au vândut în peste 100 de milioane de copii. Artistul a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în 1985, cu single-ul ”Purple Rain”, de pe coloana sonoră a filmului omonim.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.