Trofeul Palme d'Or, prestigioasa distincţie cinematografică atribuită cineastului care regizează cel mai bun film din selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, va fi încrustat cu diamante în acest an, la cea de-a 70-a ediţie a evenimentului, informează site-ul cotidianului francez Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul, prezidat de Pedro Almodovar, va trebui să departajeze cele 18 lungmetraje din competiţie pentru a stabili pelicula care va câştiga preţiosul trofeu Palme d'Or.

Cu ocazia celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes, celebra statuetă va fi decorată cu diamante.

”Cele 118 de grame de aur pur care decorează frunza de palmier vor fi presărate cu 167 de diamante, fiecare având 0,694 carate”, au transmis reprezentanţii casei de bijuterii Chopard.

Din 2014, trofeul Palme d'Or, simbol al Festivalului de la Cannes şi una dintre cele mai prestigioase recompense cinematografice din lume, beneficiază de eticheta internaţională de brand ”Fairmined”, atribuită acelui tip de aur care este extras din Anzii Cordilieri cu respectarea mediului înconjurător şi a drepturilor sociale ale minerilor.

Diamantele care vor decora trofeul Palme d'Or provin de la un furnizor certificat de Responsible Jewellery Council, principala organizaţie internaţională care elaborează normele etice din acest sector de activitate.

Un premiu care valorează peste 20.000 de euro

Actualul design pentru trofeul Palme d'Or a fost creat în 1998 de Caroline Scheufele, copreşedinte al casei Chopard, o companie elveţiană care furnizează în fiecare an celebrul trofeu de la Cannes, a cărui valoare este de 20.000 de euro, în schimbul unui parteneriat oficial. 

Delicat curbată, tija, delicat ornată cu 19 frunze de palmier sculptate manual, formează la baza sa o inimă. Frunza de palmier din aur de 18 carate este fixată pe un soclu din cristal de munte cu greutatea de 1 kilogram.

Trofeul este creat cu ajutorul unui mulaj de ceară, apoi prin injectarea aurului în amprenta finală, urmată prin operaţiuni de polizare şi finisare. 40 de ore de muncă şi o echipă alcătuită din şapte bijutieri sunt necesare pentru realizarea trofeului. 

Trofeul Palme d'Or a sărbătorit împlinirea a 60 de ani în 2015, însă el a fost atribuit doar de 56 de ori de la prima ediţie, inclusiv în cei cinci ani în care premii ex aequo fost atribuite de organizatori.

În trecut, o diplomă, însoţită de opera unui artist contemporan, recompensa cel mai bun film din selecţia oficială de la Cannes.

Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat în afara competiţiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d'Ismael”, de Arnaud Desplechin.

Competiţia oficială este alcătuită în acest an din 18 lungmetraje: ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, ”In the fade/ Aus Dem Nichts”, de Fatih Akin, ”Okja”, de Bong Joon-Ho, ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, ”The Beguiled”, de Sofia Coppola, ”Rodin”, de Jacques Doillon, ”Happy End”, de Michael Haneke, ”Wonderstruck”, de Todd Haynes, ”Le Redoutable”, de Michel Hazanavicius, ”The Day After/ Geu-Hu”, de Hong Sangsoo, ”Radiance/ Hikari”, de Naomi Kawase, ”The Killing of a sacred deer”, de Yorgos Lanthimos, ”A gentle creature”, de Sergei Loznitsa, ”Jupiter’s moon”, de Kornél Mandruczo, ”L’Amant Double”, de François Ozon, ”You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay, ”Good Time”, de Benny Safdie & Josh Safdie, ” Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.