Legenda Cannes-ului de hrăneşte adeseori din intrigi de culise şi scenarii care generează controverse. Cu ocazia celei de-a 70-a ediţii a festivalului, care va debuta miercuri, jurnaliştii de la cotidianul francez Le Figaro au alcătuit un rezumat al celor mai savuroase şi mai scandaloase momente petrecute de-a lungul anilor pe Croazetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capodopere ale celei de-a şapte arte, premii prestigioase, săruturi în public, zâmbete, gelozii, dar şi rochii strălucitoare şi costume clasice vor fi ”mitraliate” de obiectivele sutelor de aparate de fotografiat ale jurnaliştilor acreditaţi începând de miercuri. Prezentăm mai jos o listă a celor mai savuroase momente petrecute de-a lungul anilor pe Croazetă.

2016 - O glumă considerată ”dubioasă”

Laurent Lafitte, maestrul de ceremonii, a îndrăznit să facă o glumă de prost gust în discursul pe care l-a susţinut la gala de deschidere. Adresându-i-se lui Woody Allen, al cărui film ”Café Society” a deschis festivalul, actorul francez a spus că regizorul american a filmat foarte mult în Europa în ultimii ani. Nu era nimic neobişnuit în acea frază. Apoi, a adăugat: ”Şi nici măcar nu aţi fost condamnat pentru viol în Statele Unite”. Mulţi dintre spectatori au considerat că acea replică a fost o ”înţepătură” la adresa regizorului Roman Polanski, judecat pentru viol după ce a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în 1977 în Statele Unite. Alţii s-au gândit la acuzaţiile de viol aduse lui Woody Allen în urmă cu 20 de ani de una dintre fiicele adoptive ale sale.

2015 - Când Sophie Marceau a fost ”dezbrăcată” de o pală de vânt pe covorul roşu

Când lucrurile se întâmplă cu repetiţie, încep să pară suspecte. După episodul din 2005, când unul dintre sânii actriţei Sophie Marceau a fost dezvelit pe covorul roşu, a venit rândul pubisului artistei să fie expus în public la Cannes. În momentul în care vedeta franceză, membră a juriului celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes urca scările din faţa Palais des Festivals et des Congrès, o pală de vânt i-a ridicat rochia, iar actriţa a putut fi văzută pentru câteva secunde în lenjerie intimă pe covorul roşu.

2011 - Führerul festivalului

Lars von Trier, regizorul filmului ”Melancholia”, a şocat publicul printr-un discurs ambiguu despre Hitler şi nazism. ”Spun doar că îl înţeleg pe omul Hitler. Nu era cu adevărat un tip curajos, dar (...) îl compătimesc puţin”. Cuvintele regizorului danez i-au şocat pe spectatorii şi jurnaliştii prezenţi la acea conferinţă de presă, în timp ce actriţa Kirsten Dunst, aflată în dreapta cineastului şi interpreta principală din acel film, s-a întors, jenată, într-o parte, murmurând: ”Oh my God...” (”O, Dumnezeule...”). 

2009 - Charlotte Gainsbourg l-a salvat pe Lars von Trier

”Antichrist”, un film şocant regizat de acelaşi Lars von Trier, a fost primit cu fluierături de către public în timpul proiecţiei sale oficiale. Scenele de sex, pline de cruzime, şi violenţa imaginilor care prezentau o mutilare genitală i-au marcat pe spectatori. Acest fapt nu a împiedicat-o pe Charlotte Gainsbourg să câştige premiul de interpretare feminină.

2005 - Un sân al actriţei Sophie Marceau a fost dezvelit pe covorul roşu

Toate privirile erau plasate asupra ei. În fine, aproape toate. Atunci când Sophie Marceau a defilat pe covorul roşu într-o rochie de seară elegantă, una dintre bretelele rochiei s-a desprins, iar un sân al actriţei a rămas dezvelit timp de câteva secunde. Misterul care înconjoară intenţia sau lipsa de intenţie din spatele acelui ”accident” a rămas nedescifrat până în zilele noastre.

2002 - ”Ireversibil”, de Gaspar Noé, a şocat publicul

Mai mult decât scandalul în sine, sentimentul de disconfort generat de filmul ”Ireversibil/ Irréversible” al regizorului Gaspar Noé a rămas până în zilele noastre. Pelicula include o scenă de viol, cu o durată de 10 minute, din cauza căreia 200 de spectatori au ieşit din sală, iar 20 au leşinat, şocate de hiperrealismul acelei secvenţe.

1994 - Degetul lui Tarantino

Atunci când vine vorba să îşi apere filmele, Quentin Tarantino nu ezită să arate publicului degetul mijlociu. În momentul în care cineastul american urca pe scenă pentru a primi trofeul Palme d'Or pentru filmul ”Pulp Fiction”, o femeie din sală, iritată de victoria acestui regizor, a strigat: ”Ce porcărie!”. Provocator, regizorul american i-a arătat ”degetul de onoare”, în aplauzele publicului.

1991 - Sânii ”conici” ai Madonnei

Madonna a fost prezentă la cea de-a 44-a ediţie a festivalului şi a asistat la premiera documentarului ”In Bed with Madonna”. Celebra cântăreaţă a apărut într-un pardesiu roz, înainte de a dezvălui privirilor o ţinută foarte îndrăzneaţă şi sumară. Vedeta americană a defilat ”îmbrăcată” cu un sutien cu cupe conice, creat de Jean-Paul Gaultier.

1987 - ”Furtuna” lui Satan

”Dacă nu v-a plăcut, pot să vă spun că nici eu nu vă plac pe voi”, a spus regizorul Maurice Pialat, cu pumnul ridicat, pe scenă. În momentul în care regizorul a primit trofeul Palme d'Or pentru filmul ”Sous le soleil de Satan”, fluierăturile şi huiduielile au atins cote uriaşe în rândul spectatorilor, vizibil nemulţumiţi de decizia juriului.

1983 - Cannes-ul ”ucigaş”

Sublima Isabelle Adjani şi-a luat aere de divă. Atunci când a mers la Cannes pentru a prezenta filmul ”L'été meurtrier”, de Jean Becker, actriţa a refuzat să participe la tradiţionala conferinţă de presă. Gestul ei nu a fost uitat de fotografi, puţin mai târziu, în aceeaşi seară. Cu obiectele aparatelor de fotografiat îndreptate spre sol şi cu spatele spre covorul roşu, fotografii de presă au ignorat-o ostentativ pe Isabelle Adjani în momentul în care aceasta a urcat, fără niciun flash, treptele din faţa Palais des Festivals et des Congrès din Cannes.

1973 - Un Cannes ”indigest”

”Marea crăpelniţă/ La Grande Bouffe” nu a avut succes. Acest film care critică societatea de consum, regizat de cineastul italian Marco Ferreri, a generat un scandal uriaş. Spectatorii s-au declarat dezgustaţi de cele patru personaje obscene din peliculă, care mâncau, râgâiau, trăgeau vânturi şi făceau sex, aparent fără niciun scop, cu excepţia sinuciderii colective. Pentru Ingrid Bergman, preşedinta juriului, ”La Grande Bouffe” face parte din filmele ”cele mai sordide şi cele mai vulgare din istoria festivalului”.

1968 - Proteste pe Croazetă

Suflul mişcării protestatare din mai 1968 a ajuns până pe plajele din Cannes. În semn de sprijin faţă de valul de proteste de la Paris, regizorii François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Lelouch au dorit să închidă festivalul şi să ocupe Palais des Festivals et des Congrès din Cannes. Mai mulţi alţi cineaşti contestatari, agăţaţi de cortină, au oprit o proiecţie. Unii dintre membrii juriului au demisionat, iar mai mulţi regizori şi-au retras filmele din competiţie. Festivalul s-a încheiat pe 19 mai, fără o ceremonie de înmânare a unor premii.

1960 - Michelangelo şi Monica

În timpul proiecţiei de la Cannes, filmul ”L'Avventura”, de Michelangelo Antonioni, a fost copios fluierat, iar actriţa sa principală, Monica Vitti, a început să plângă. Pelicula a bulversat codurile tradiţionale ale cinematografiei. Cu o tăcere grea şi o lentoare uriaşă a scenelor, regizorul italian a încercat să exploreze tema lipsei de comunicare. În mod ironic, pariul a fost unul reuşit, însă publicul nu l-a înţeles. În pofida fluierăturilor, pelicula a câştigat Premiul Juriului pentru ”remarcabila sa contribuţie la căutarea unui nou limbaj cinematografic”.

Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat în afara competiţiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d'Ismael”, de Arnaud Desplechin.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.