Box office-ul global a depăşit anul trecut pragul de 21 de miliarde de dolari, potrivit calculelor făcute de Gower Street Analytics.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Impulsionat, în ultima parte a anului, de „Spider-Man: No Way Home”, box office-ul pe 2021 a fost cu 78% mai mare decât în 2020 şi a atins cifra de 21,4 miliarde de dolari.

Totuşi, cumulul anului trecut este la jumătate faţă de media ultimilor trei ani dinainte de pandemie, 41,3 miliarde de dolari.

Gower Street estimează că regiunea Asia-Pacific a generat 11,3 miliarde de dolari din totalul pe 2021. China deţine din acest total 7,4 miliarde de dolari, reconfirmându-şi poziţia de lider în box office-ul mondial pentru al doilea an consecutiv.

America de Nord a generat estimativ 4,5 miliarde de dolari. Europa, Orientul Mijlociu şi Africa contabilizează împreună 4,4 miliarde de dolari, iar America Latină, 1,1 miliarde de dolari.

În concluzie, regiunea Asia-Pacific a crescut de la 50,2%, în 2020, la 52,8%, în 2021, China reprezentând o treime (34%), creştere cu şase procente faţă de anul anterior.

Conţinutul local bogat şi excluderea de pe piaţă a unor producţii hollywoodiene au impulsionat piaţa chineză şi ridică întrebări cu privire la cât de mult poate valorifica Hollywoodul puterea acesteia.

Trei producţii chineze - „The Battle at Lake Changjin”, „Hi, Mom” şi „Detective Chinatown 3” - au reprezentat împreună 34% din box office-ul chinez.

Trebuie menţionat şi că, în primele săptămâni ale anului trecut, cinematografele din multe pieţe erau încă închise sau funcţionau la capacitate redusă, în contextul pandemiei. La finalul anului, 90% dintre cinematografele dintr-o piaţă erau deschise, în medie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.