Actorul de comedie Bill Cosby, în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat pentru agresiune sexuală, miercuri, şi riscă să petreacă până la 30 de ani în închisoare, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bill Cosby a fost găsit vinovat pentru că a drogat şi a abuzat sexual o femeie în anul 2004, aceasta fiind prima condamnare a unei celebrităţi de la apariţia mişcării „#MeToo”, în care mai multe persoane au acuzat bărbaţi influenţi de hărţuire sau agresiune sexuală. 

Cosby, în vârstă de 80 de ani, cunoscut mai ales ca un tată iubitor, din programul de televiziune „The Cosby Show”, din anii 1980, riscă să petreacă până la 10 ani de închisoare pentru fiecare dintre cele trei dăţi în care a abuzat-o sexual pe Andrea Constand, în vârstă de 45 de ani.

Condamnarea lui Cosby vine după un proces de trei săptămâni, desfăşurat în tribunalul din Norristown, comitatul Montgomery, Pennsylvania.

Judecătorul Steven O’Neill a hotărât că Bill Cosby ar putea rămâne în libertate pe o cauţiune de 1 milion de dolari, urmând ca sentinţa să fie pronunţată ulterior, condiţia fiind ca el să predea paşaportul autorităţilor şi să rămână la locuinţa sa.

Avocatul lui Cosby, Thomas Mesereau, le-a spus reporterilor că va contesta această condamnare.

Deşi Cosby ar putea să fie petreacă până la 10 ani în închisoare pentru fiecare incident, un ghid de pronunţare al sentinţelor al acestui stat sugerează un termen de mai puţin de 10 ani.

Această condamnare marchează decăderea unei persoane care a fost supranumit „Tatăl Americii”, dar a cărui reputaţie a fost distrusă după ce câteva zeci de femei i-au adus acuzaţii similare de abuz sexual, în incidente care s-ar fi petrecut în urmă cu mai multe decenii.

Un singur caz dintre toate acestea a fost suficient de recent pentru a putea fi judecat – cel al lui Constand, fost administrator al echipei feminine de baschet de la Universitatea Temple, unde a studiat Cosby. Ea nu a oferit nici un punct de vedere cu privire la verdict.

Avocata Gloria Allred, care reprezintă 33 dintre acuzatoarele lui Cosby, a declarat: „Suntem foarte fericite că putem spune, în sfârşit, că femeile sunt crezute, nu doar în legătură cu «#MeToo», ci într-o instanţă”.

Cosby a spus că toate relaţiile sexuale pe care le-a avut au fost consimţite, iar avocaţii lui au spus că femeile care îl acuză pe actor inventează poveşti, sperând să obţină avere şi faimă.

Născut pe 12 iulie 1937, în Philadelphia, William Henry Cosby Jr. a primit o bursă sportivă la Temple University şi a început să facă stand-up comedy. A apărut în mai multe spectacole de varietăţi, iar în 1965 s-a făcut remarcat în serialul „I Spy”.

În perioada 1984 - 1992, în „The Cosby Show", a jucat rolul ginecologului Cliff Huxtable, amuzant tată de familie, căsătorit cu o avocată.

Serialul NBC a avut un succes incredibil, devenind cel mai popular show de televiziune din istorie, iar Cosby o figură majoră în cultura pop americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului 20.

Cosby a scris numeroase cărţi şi a fost, timp de mai multe decenii, membru în consiliul de administraţie al Universităţii Temple, până când a demisionat în 2014, după ce a început scandalul agresiunilor.

Legat de acuzaţiile aduse, el a refuzat de fiecare dată să le comenteze, transmiţând mesaje doar prin avocaţii angajaţi. Soţia sa, Camille, cu care este căsătorit de 53 de ani, i-a fost alături.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.