Regizorul Bernardo Bertolucci a declarat într-un interviu acordat Variety că pelicula „Call Me by Your Name” este cel mai bun film al lui Luca Guadagnino şi a vorbit despre mai multe puncte comune pe care le are cu cineastul italian nominalizat anul acesta la Oscar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiat de Sindicatul scenariştilor americani şi de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”, filmul a primit patru nominalizări la cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar, care va avea loc pe 4 martie, inclusiv la categoria „cel mai bun regizor”.

„Cred că cel mai recent film al lui Luca este cel mai bun al lui”, a spus Bertolucci. „El este desăvârşit şi a ajuns la o graţie a creaţiei. Sunt multe niveluri în film. Este un film gay, dar acest aspect nu este foarte explicit. Filmul pune multe întrebări, despre care cred că sunt solicitate de puritanismul care încă există”.

Cei doi cineaşti se cunosc de mai mult timp. Guadagnino a realizat în 2013 documentarul „Bertolucci on Bertolucci”, despre care a spus că este cel mai personal film al său.

De cealaltă parte, Bertolucci adaugă: „Luca îmi seamănă, într-un fel. În sensul că deseori foloseşte, ca punct de plecare pentru inspiraţia lui, cinematografia şi nu realitatea. Sunt mulţi regizori care au ca bază realitatea. Realitatea lui Luca se află în filmele de dinaintea lui, cinema-ul pe care îl iubeşte. Aşadar, dacă iubeşte ceea ce am făcut, este posibil să fi luat asta ca bază a realităţii lui. Pentru el, realitatea este cinema-ul”.

Din acest motiv, spune el, „Call Me by Your Name” îi este foarte aproape - „atmosfera, capacitatea lui de a genera emoţie stârnindu-ţi curiozitatea, abilitatea lui de a se juca cu această curiozitate”.

„Nu îţi dă lucrurile pe tavă, trebuie să ajungi să înţelegi. În acest sens, cred, aşa cum el şi câţiva critici au spus-o, există anumite afinităţi între noi”, a mai spus Bertolucci.

Bernardo Bertolucci, recompensat cu două premii Oscar pentru „Ultimul împărat/ The Last Emperor” (1987), film premiat cu nouă trofee ale Academiei americane, este regizor, scenarist şi producător italian. Născut pe 16 martie 1941, în Parma, este cunoscut şi pentru titluri ca „Last Tango in Paris” (1972), „Little Buddha” (1993), „Stealing Beauty” (1996) şi „The Dreamers” (2003).

„Call Me by Your Name” este al cincilea lungmetraj semnat de Luca Guadagnino. Cineastul, născut în 1971, în Palermo, a regizat peste 15 scurtmetraje şi documentare, însă a devenit cunoscut odată cu drama „Io sono l'amore” (2009), cu Tilda Swinton în rol principal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.