Noii directori ai Festivalului de Film de la Berlin, Carlo Chatrian şi Mariette Rissenbeek, au anunţat marţi primele schimbări pentru ediţia 2020, astfel că va fi introdusă o nouă secţiune competiţională - Encounters -, a fost desemnată o nouă reţea de delegaţi şi consilieri străini, iar seriile NATIVe şi Culinary Cinema au fost scoase din program.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul artistic Carlo Chatrian şi directorul executiv Mariette Rissenbeek au prezentat primele noi măsuri luate în programul festivalului.

Pe lângă Competiţie şi Berlinale Shorts, unde sunt înmânate trofeele Ursul de Aur şi Urşi de Argint, a fost adăugată secţiunea competiţională Encounters (întâlniri, n.r.), care are ca scop încurajarea, din punct de vedere estetic şi structural, a lucrărilor cinematografice îndrăzneţe semnate de cineaşti independenţi.

Ea va cuprinde un maxim de 15 filme - premiere mondiale sau internaţionale - de ficţiune sau documentare, care au o durată mai mare de 60 de minute.

Un juriu format din trei membri va alege cel mai bun film, cel mai bun regizor şi va acorda un premiu special.

Ideea i-a aparţinut lui Chatrian, iar Rissenbeek a adoptat-o „imediat”, după cum a mărturisit. „Encounters este un supliment ideal pentru Competiţie şi pentru întregul program al festivalului”, a mai spus ea.

Noul comitet de selecţie numit de Carlo Chatrian în martie va începe căutarea de filme în Europa şi alte ţări. Noii delegaţi vor fi responsabili cu diverse regiuni: Jacob Wong (China, Taiwan şi Hong Kong), Ryan Werner (SUA), Paz Lázaro (America Latină), Eduardo Valente (Brazilia), Meenakshi Shedde (India şi Asia de Sud), Maryanne Redpath (Australia şi Noua Zeelandă) şi Dorothee Wenner (Africa Subsahariană).

Consilieri au fost numiţi Norman Wang, Luciano Monteagudo, Dennis Lim, Beki Probst şi Jason Ryle. 

NATIVe nu va continua să fie o serie specială, însă legăturile cu regizorii şi comunităţile indigene vor fi păstrate pentru ca filmele să poată fi prezentate în celelalte secţiuni ale festivalului.

Seria specială Culinary Cinema va fi întreruptă, de asemenea, în 2020. Şi filmele care se înscriu aici vor fi încorporate celorlalte secţiuni.

Mai multe detalii despre programul ediţiei viitoare vor fi anunţate, cel târziu, în această vară.

Festivalul de Film de la Berlin a fost mutat la finalul lunii februarie, în 2020, după galele premiilor BAFTA şi Oscar. Perioada în care va avea loc a 70-a ediţie a Berlinalei este 20 februarie - 1 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.