Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante ale Europei, debutează joi şi propune patru sute de pelicule noi şi dezbateri privind diversitatea. România va fi prezentă în cele trei secţiuni majore ale evenimentului, dar şi în programul Berlinale Talents şi Critics’ Week.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Berlinala va fi deschisă de lungmetrajul de animaţie „Isle of Dogs” al lui Wes Anderson, selectat în competiţie, iar actorii Bryan Cranston, Bill Murray, Jeff Goldblum şi Greta Gerwig, care şi-au împrumutat vocile pentru această producţie, sunt aşteptaţi să păşească pe covorul roşu.

Organizatorii au precizat că, prin selecţia de anul acesta, au încercat să promoveze diversitatea - patru dintre cele 19 filme din competiţia oficială sunt realizate de femei - şi au descalificat cineaştii acuzaţi de comportament sexual neadecvat.

România va fi prezentă în competiţia oficială prin Adina Pintilie şi lungmetrajul ei de debut „Nu mă atinge-mă”. Ţara noastră va fi reprezentată şi în celelalte două secţiuni importante ale festivalului - Forum, prin documentarul „Fotbal infinit” al lui Corneliu Porumboiu, şi Panorama, prin debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, „Lemonade”.

„În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week, regizorul Călin Peter Netzer va face parte din juriul care premiază cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce actriţa şi regizoarea Alina Grigore, scenaristul Ioan Antoci şi criticul de film Flavia Dima se numără printre cei 250 de cineaşti din 81 de ţări care au fost invitaţi pentru a participa în programul Berlinale Talents.

În secţiunea Generation Kplus, dedicată filmelor pentru copii şi tineri, au fost selectate producţiile româneşti „De Natura", de Lucile Hadzihalilovic, şi „Trois reves de jeneusse", de Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, al cărui mandat se va încheia în 2019, a transmis că la ediţia de anul acesta vor fi organizate un panel, un seminar, şi va fi oferită consiliere în legătură cu abuzul sexual şi discriminarea.

El a adăugat că mai multe producţii, potenţiale candidate la ediţia din acest an, au fost trecute cu vederea pentru că regizorul, scenaristul sau unul dintre actorii din distribuţie se confruntau cu acuzaţii de abuz.

Recent, o actriţă sud-coreeană i-a acuzat pe organizatorii Berlinalei de ipocrizie pentru că l-au invitat pe reputatul regizor Kim Ki-Duk, care a pălmuit-o şi a forţat-o să joace o scenă de sex care nu se afla în scenariu, în timp ce filmau pentru „Moebius”.

Kosslick a declarat pentru AFP că reprezentanţii festivalului erau la curent cu faptul că Kim Ki-Duk a fost condamnat şi amendat în acest caz, dar şi că acuzaţiile au fost respinse din lipsă de dovezi.

Acum, organizatorii aşteaptă informaţii detaliate din partea companiei producătoare şi din partea Korean Film Council referitor la un apel în curs. „Evident, Berlinala condamnă şi se opune oricărei forme de violenţă sau comportament sexual neadecvat”, a mai spus Kosslick.

Între cei care îşi vor prezenta filmele la Berlin se numără şi actorii Rupert Everett şi Idris Elba, de data aceasta în roluri de regizori.

Britanicul Everett, pionier al cinema-ului gay, va prezenta „The Happy Prince”, un film biografic despre Oscar Wilde în care deţine rolul principal. În acelaşi timp, Idris Elba va aduce „Yardie”, care vorbeşte despre bande de traficanţi de droguri şi a cărui acţiune are loc la Londra.

Actorul Willem Dafoe va primi Ursul de Aur pentru întreaga carieră, la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 20 februarie.

Berlinala este, alături de Cannes şi Veneţia, unul dintre cele mai importante festivaluri de film europene şi se autocaracterizează drept cel mai angajat în problemele sociale.

Anul trecut, festivalul a fost marcat de situaţia politică globală. Berlinala a reflectat „haosul întunecat” din lumea modernă şi a oferit comentarii de actualitate despre evenimentele din Statele Unite.

Gala de premiere a Festivalului de Film de la Berlin 2018 va avea loc pe 24 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.