Regizorul sud-coreean Kim Ki-duk a vorbit, sâmbătă, la Festivalul de la Berlin despre acuzaţiile de abuz care i-au fost aduse de o actriţă şi a asigurat că nimeni nu are de suferit la filmările peliculelor lui de artă, deseori violente şi explicite sexual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiat cu Ursul de Argint, pentru „Samaria” (2004), cu premiul secţiunii Un Certain Regard, pentru „Arirang” (2011), cu zece trofee la Veneţia, patru la Locarno, câte două la Karlovy Vary şi San Sebastián, nominalizat la European Film Awards, cineastul sud-coreean a răspuns sâmbătă mai multor întrebări ale jurnaliştilor aflaţi la Berlinală.

Anul trecut, el a fost acuzat de o actriţă pentru agresiune fizică şi sexuală pe când filma pentru „Moebius” (2013). Procurorii au renunţat la acuzaţia de abuz sexual, în urma lipsei de dovezi, însă l-au amendat pe regizor cu 4.600 de dolari pentru agresiune.

Cineastul a recunoscut că a plesnit-o, ca parte a unei „lecţii de actorie”. Actriţa - care spune că a păstrat tăcerea din 2013 din cauza traumei - a făcut apel.

Cea mai recentă realizare a lui este „Human, Space, Time and Human", prezentat în secţiunea Panorama a Berlinalei de anul acesta.

Prezenţa lui la festival, invitat fiind, a dus la numeroase critici la adresa organizatorilor.

Kim Ki-duk, în vârstă de 57 de ani, a insistat asupra faptului că respectul şi siguranţa sunt priorităţile sale în realizarea oricărei producţii.

„Nu vrem ca nimeni să fie rănit în timp ce face un film. Nu vrem ca nimeni să sufere când face un film”, a spus el citat de AFP. „Indiferent de cât de fantastic este filmul, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se simte insultat în timpul filmărilor şi asta se aplică oricui, distribuţie sau echipă. Asta a fost abordarea mea fundamentală, aşa că regret foarte mult acest incident”.

Întrebat dacă doreşte să se scuze faţă de actriţa care a preferat să rămână anonimă, Kim Ki-duk a subliniat că nu crede că a greşit.

„Repetam o scenă. Ne aflam pe platou, erau mulţi oameni prezenţi. Echipa mea de atunci nu a obiectat deloc şi nici nu a spus că a fost deplasat. Nu îmi amintesc exact ce s-a întâmplat, dar chiar a fost legat de actorie. Cred că actriţa a interpretat acest incident diferit de mine”.

Pentru cineast, cazul este închis.

„Human, Space, Time and Human", cel mai recent lungmetraj al său, conţine scene de viol. În conferinţă, el a insistat pe ideea că filmele sale, deseori violente, nu reflectă comportamentul propriu.

„Vreau să fiu un om bun în viaţa mea. Viaţa mea cotidiană nu este ca filmele mele şi nu mi-ar plăcea să trăiesc aşa. Aşadar, vă rog să nu trageţi concluzii despre personalitatea mea în urma filmelor mele”.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ajuns la a 68-a ediţie, are loc între 15 şi 25 februarie. Premiile vor fi decernate pe 24 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.