Autorităţile municipale din Moscova au publicat o bandă desenată cu personaje inspirate din basmele ruseşti, pentru a explica migranţilor modul în care ar trebui să se comporte atunci când ajung în capitala Rusiei, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii ruşi spun că acel ghid de 100 de pagini este necesar pentru ”a menţine o imagine pozitivă” a oraşului şi ar putea să contribuie la reducerea ”tensiunilor” dintre moscoviţi şi migranţi.

Însă criticii acestei iniţiative au sugerat că imigranţii şi etnicii ruşi ar putea fi văzuţi ca nişte ”antagonişti” în noul volum de bandă desenată.

Naţionaliştii ruşi şi migranţii s-au bătut de mai multe ori, recent, pe străzile din Moscova.

Mii de persoane - multe dintre ele provenind din fostele republici sovietice din Asia Centrală şi din Caucaz şi din regiunea Caucazul de Nord, ce aparţine Rusiei - ajung la Moscova în fiecare an, atraşi de oportunităţile oferite de capitala rusă în privinţa locurilor de muncă şi a salariilor mai mari.

Un număr considerabil de mare din rândul acestor persoane lucrează ilegal în Moscova.

Noul ghid desenat, publicat în limba rusă, explică migranţilor ceea ce au voie şi ceea ce nu au voie să facă în timpul şederii lor în Moscova.

Migranţii sunt îndemnaţi să nu cauzeze probleme, prin priviri insistente adresate femeilor, să nu mănânce pe stradă şi să nu vorbească tare atunci când se află pe străzile moscovite.

De asemenea, ei sunt avertizaţi asupra faptului că Poliţia din Moscova are dreptul de a opera cu regulatate controale de rutină, oprindu-i şi cerându-le să prezinte documentele de identitate.

În acelaşi ghid, celebrii ”trei luptători” (bogatîri) ai Rusiei au fost desenaţi pentru a reprezenta agenţiile oficiale de stat ale Rusiei pentru menţinerea ordinii publice, în timp ce prinţul Iuri Dolgoruki (un personaj istoric) este folosit pentru a prezenta un tur turistic prin Moscova.

Vasilisa cea Înţeleaptă şi Sneguroşka (Fecioara de Zăpadă), alte două personaje celebre din folclorul rus, îi ajută pe migranţi să îşi testeze cunoştinţele de limbă şi istorie rusă.

O secţiune specială a volumului explică importanţa de a respectării regulamentului foarte strict pe care Moscova îl impune în privinţa dreptului de rezidenţă şi dreptului de muncă, informându-i pe migranţi că dacă nu vor respecta acele norme riscă să fie deportaţi şi să nu mai poată să revină în Rusia.

Ghidul desenat a fost tipărit în principal pentru migranţii ilegali, a precizat Aleksandr Kalinin, directorul grupului Support for Working Migrants din Moscova, pentru filiala în limba rusă a postului BBC.

”Vrem să creştem gradul lor de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea de a respecta legea”, a adăugat el.

Personajele-migranţi au fost create iniţial sub forma unor reprezentanţi ai unor minorităţi naţionale, însă autorii revistei au decis în cele din urmă să renunţe la acea idee, ”pentru a nu ofensa pe nimeni”, a spus Aleksandr Kalinin.

Deşi au salutat iniţiativa, criticii acestui ghid de benzi desenate au spus că migranţii au fost ”etnicizaţi”, iar Moscova este reprezentată sub forma unui oraş slav prin intermediul luptătorilor ei.

”Vechiul conflict dintre eroii ruşi şi hoardele (invadatori non-slavi) a fost readus la viaţă”, a precizat Ievgheni Varşaver, un expert în migraţie şi etnicitate din cadrul Academiei Prezidenţiale a Rusiei pentru Economie Naţională şi Administraţie Publică. 

El a sugerat şi faptul că limba utilizată în ghidul desenat va fi ”dificil” de înţeles de unii dintre migranţi care nu sunt vorbitori nativi de limbă rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.