Cântăreaţa soul Aretha Franklin, care a murit pe 16 august, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrată la gala American Music Awards ce va avea loc pe 9 octombrie la Los Angeles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va fi găzduit de Tracee Ellis Ross. 

Artiştii gospel şi soul Gladys Knight, Ledisi, Mary Mary, Donnie McClurkin şi CeCe Winans vor cânta împreună în onoarea regretatei cântăreţe şi aducând un tribut celui ma titrat album al ei, „Amazing Grace”. Compozitorul Ricky Minor va fi regizorul muzical al tributului.

Aretha Franklin a câştigat primul său trofeu American Music în 1976, la categoria „Favorite Female Artist - Soul/ R&B”. Acestuia i-au urmat alte şapte premii.

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin le-a considerat profesoare pe Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa.

„Lady Soul” - un simbol al mândriei persoanelor de culoare - a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill.

În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who's Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În 2016, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor. În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.  În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom.

A câştigat, între altele, 18 premii Grammy, iar după o carieră de şase decenii a anunţat - în 2017 - că se retrage din activitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.