Aproximativ 300 de persoane, în special tineri şi copii, au împletit, miercuri, un şnur de Mărţişor, lung de câţiva kilometri, cu care au încercuit simbolic Cetatea Alba Carolina, din municipiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei aproximativ 300 de participanţi la această acţiune s-au adunat, miercuri, în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, de unde au coborât în şanţurile Cetăţii Alba Carolina şi au început să împletească un şnur alb roşu de mărţişor. La acţiune au participat în mare parte tineri şi copii, unii dintre ei fiind din centre de plasament din Alba Iulia care au împletit fiecare câteva zeci de metri de şnur.

Potrivit primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, prezent la acţiune, iniţiativa a aparţinut unei organizaţii non-guvernamentale, iar administraţia locală a susţinut achiziţionarea materialului necesar pentru împletirea şnurului.

"Ideea tinerilor din Alba Iulia de a înconjura Cetatea cu, probabil, cel mai mare şnur de mărţişor văzut vreodată este deosebita fiind un simbol al ieşirii triumfale din iarnă. Este un gest simbolic prin care ne demonstrăm solidaritatea şi dragostea pentru Cetate, pentru oraş si, mai ales, pentru copii. Acţiunea a avut şi un caracter umanitar pentru că i-a implicat direct pe foarte mulţi copii de la centre de plasament şi le-a adus zâmbetul pe faţă, prin ceea ce s-a întâmplat după acţiune. Este vorba despre o piesă de teatru jucată special pentru ei, dar şi de o masă caldă”, a spus Mircea Hava.

Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei. Cetatea în sine este un monument impresionant de arhitectură care iese în evidenţă prin porţile de acces, bastioane, dar şi prin şanţurile interioare în lungime de aproximativ 5,5 kilometri.

Fortificaţia este construită peste vechiul castru roman Apulum, în care îşi avea sediul Legiunea a XIII-a Gemina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.