Actorul Antonio Banderas, Gilles Jacob, fost preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes, şi alte personalităţi din industria filmului i-au adus omagii lui Milos Forman prin mesaje publicate pe reţelele de socializare, după ce a fost anunţat, sâmbătă, că regizorul a murit, la vârsta de 86 de ani, scrie Variety.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gilles Jacob, fost preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes, l-a descris pe Foreman drept „singurul regizor care a trecut de la «new wave-ul» din Cehia («Cerný Petr», 1964), la filme americane importante care au câştigat multe premii Oscar («Amadeus»)”.

„Muncă imensă. Îi plăceau berea, tenisul, festivalul de la Cannes, spunea adevărul şi asta e tot. Milos va rămâne drag inimii mele”, a mai scris Gilles Jacob într-un mesaj pe care l-a publicat pe platforma de socializare Twitter.

La rândul lui, actorul Antonio Banderas şi-a exprimat regretul pentru decesul lui Forman.

„Milos Forman ne-a părăsit. Un geniu al cinematografiei şi un maestru al prezentării condiţiei umane”, a scris Banderas pe Twitter.

Regizorul şi scenaristul britanic Edgar Wright, cunoscut, între altele, pentru filmul „Baby Driver”, a spus că Forman a lăsat în urma sa „o filmografie incredibilă care documentează inima rebelă şi spiritul uman”.

Scenaristul şi producătorul american Larry Karaszewski, care a colaborat cu Forman la două filme, inclusiv pentru „Larry Flynt”, a spus că cineastul i-a fost „prieten şi profesor”.

„Milos Forman a fost prietenul şi profesorul nostru. A fost un cineast maestru – nimeni nu l-a întrecut în captarea unor momente mici, care nu se repetă, de comportament uman. Am lucrat împreună la două filme şi fiecare zi petrecută alături de el a fost o aventură unică. Milos iubea viaţa. Îmi va fi dor să îl aud râzând”, a scris Larry Karaszewski.

Cineastul Milos Forman, care a devenit cunoscut la Hollywood cu filmele de Oscar „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” şi „Amadeus”, pentru regia cărora a fost premiat de Academia americană de film, a murit, vineri, la vârsta de 86 de ani.

Potrivit agenţiei de presă CTK din Cehia, Forman a murit vineri în Statele Unite ale Americii, după o perioadă scurtă în care s-a luptat cu o boală.

Milos Forman s-a născut pe 18 februarie 1932 în oraşul Caslav din Cehia, dar s-a mutat mai târziu în SUA. A devenit cetăţean american în anii 1970.

Filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), adaptat după romanul omonim scris de Ken Kesey, publicat în 1962, şi pelicula „Amadeus” (1984), despre viaţa compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart prezentată din perspectiva rivalului său, Antonio Salieri, au câştigat în total 13 premii Oscar, inclusiv cele la categoria „cel mai bun regizor”, care i-au revenit lui Forman.
Milos Forman mai este cunoscut, între altele, pentru musicalul rock „Hair”  în 1979, „Ragtime” în 1981 şi „The People vs Larry Flint” în 1996.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.