Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul va debuta luni, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), unde vor fi prezentate 50 de producţii de scurt şi lung metraj, documentare şi ficţiune. Între principalele evenimente se numără premiera mondială a filmului „Would You Like to Stargaze?” al lui Emir Baigazin, invitatul special al festivalului, avanpremiera naţională a lungmetrajului „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" al lui Radu Jude, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar, şi premiera românească a filmului „BlacKkKlansman”, pentru care Spike Lee a fost premiat anul acesta la Cannes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cifre, ediţia de anul acesta a festivalului Anonimul înseamnă 17 pelicule româneşti şi străine prezentate în afara competiţiei, 12 scurtmetraje româneşti selectate în competiţie, 14 titluri incluse în competiţia de scurtmetraje internaţionale şi 6 lungmetraje care vor concura pentru Trofeul Anonimul.

Selecţia scurtmetrajelor a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş, iar cea a lungmetrajelor, de Ludmila Cvikova. Câştigătorii vor fi aleşi de public.

Între scurtmetrajele străine alese se află „Madre” al lui Rodrigo Sorogoyen, regizor cunoscut pentru lungmetrajul „Que Dios nos Perdone” (2016), premiat la Festivalul de la San Sebastián pentru scenariu, iar cât priveşte competiţia de lungmetraje, aici se regăsesc „Disappearance” (Iran-Qatar, 2017), de Ali Asgari, şi un singur film românesc, „Secretul fericirii", debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu.

Un program special va fi dedicat, miercuri, Centenarului Marii Uniri, ce include proiecţia unor fragmente digitalizate din filmele „Vizita oficialităţilor la Chişinău” (1924), „Serbările Unirii” (1929), „Jurnal sonor” (1938), „Mărăşeşti, 50 de ani” (1967), „Alba Iulia 1918-1968” (1968), „România la a 70-a aniversare a Marii Uniri” (1988), unite sub comentariul profesorului Alin Ciupală, de la Universitatea din Bucureşti.

Proiecţiilor le-au fost adăugate, ca în fiecare an, concerte. Astfel, pe scenă vor urca Iorga DJ Set, Karpov not Kasparov, Muse Quartet şi Gojira & Planet H.

Ediţia de anul acesta va debuta cu cel mai recent film al iranianului Jafar Panahi, „Three Faces”, premiat pentru scenariu la Festivalului de la Cannes 2018.

„Three Faces”
„Three Faces”

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", de Radu Jude, primul film românesc recompensat cu marele premiu al Festivalului de la Karlovy Vary - Globul de Cristal, va fi proiectat în avanpremieră naţională la Anonimul, tot în prima seară. Proiecţia va avea loc în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actriţei Ioana Iacob.

Radu Jude a câştigat Trofeul Anonimul la ediţia din 2012 a festivalului, pentru filmul „Toată lumea din familia noastră", premiu acordat pe baza voturilor publicului.

La Anonimul 15 vor mai fi prezentate „Un pas în urma serafimilor" (2017), de Daniel Sandu, în prezenţa lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu premiul Gopo pentru „cel mai bun actor într-un rol principal"; „Pororoca" (2017), de Constantin Popescu, pentru care actorul Bogdan Dumitrache a fost premiat la Festivalul de la San Sebastian; „Soldaţii. Poveste din Ferentari" (2017), de Ivana Mladenovic; „Dacii liberi" (documentar, 2018), proiectat în prezenţa coregizoarei Monica Lăzurean - Gorgan, şi „Cadoul de Crăciun" (scurtmetraj, România, 2018), cu Ioana Flora şi Adrian Văncică în rolurile principale - proiectat în prezenţa regizorului Bogdan Mureşanu.

Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară" va fi prezentat în proiecţie specială la festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu şi a unei părţi din echipa filmului.

„Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor" va fi proiectat la Anonimul 15 în prezenţa regizorului Emanuel Pârvu, a producătorului Miruna Berescu, a coproducătorului Dan Chişu, a actorului Şerban Pavlu şi a directorului de imagine Silviu Stavilă.

Dan Chişu va prezenta, de asemenea, un extras din cel mai recent film pentru care semnează regia - „Jandarmul".

HBO va face două prezentări: documentarul „Robin Williams: Vino în mintea mea!” şi trei episoade din serialul „Obiecte ascuţite”.

Un film străin prezentat în afara competiţie va fi şi „Wildlife”, cel mai recent lungmetraj al lui Paul Dano, cu Carey Mulligan şi Jake Gyllenhaal în distribuţie. El va putea fi vizionat miercuri.

Invitatul special al ediţiei de anul acesta, cineastul kazah Emir Baigazin, va fi prezent la eveniment în a doua jumătate a săptămânii. El va participa la sesiuni de întrebări şi răspunsuri şi sâmbătă va ţine un masterclass.

„Harmony Lessons”
„Harmony Lessons”

„The Wounded Angel” şi „Harmony Lessons” vor fi proiectate vineri seară, iar premiera mondială a „Would You Like to Stargaze?” va avea loc sâmbătă, înaintea galei de închidere a festivalului.

După anunţarea premiilor, filmul „BlacKkKlansman”, recompensat cu Marele Premiu al Juriului şi cu o menţiune specială a Juriului ecumenic, la Cannes 2018, va închide evenimentul de la Sfântu Gheorghe. Proiecţia va reprezenta premiera românească a filmului cu John David Washington şi Adam Driver în rolurile principale.

„BlacKkKlansman”
„BlacKkKlansman”

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul va avea loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.