Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul a debutat, luni seară, cu premiera românească a celui mai recent film al iranianului Jafar Panahi, „Three Faces”, şi cu avanpremiera naţională a celei mai noi pelicule a lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, proiectat în prezenţa actorilor Ioana Iacob şi Şerban Pavlu şi a producătoarei Ada Solomon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gala de deschidere a fost găzduită de actorul Dragoş Olaru, care va prezenta şi toate celelalte proiecţii care vor avea loc în campingul din Sfântu Gheorghe.

Înaintea proiecţiei filmului de deschidere, „Three Faces”, cel mai recent lungmetraj al iranianului Jafar Panahi, premiat pentru scenariu la Festivalului de la Cannes 2018,  pe scenă au urcat selectorii Ionuţ Mareş (competiţiile de scurtmetraj), Ludmila Cvikova (competiţie lungmetraj) şi Miruna Berescu, directorul festivalului.

Ionuţ Mareş, pentru al doilea an consecutiv în rolul de selector, a caracterizat seria alegerilor făcute drept una „exotică” - 14 filme din 12 ţări ca Australia, Africa de Sud şi Columbia.

„Nu diversitatea a contat, în primul rând, ci valoarea filmelor, care sunt diverse ca stil”, a explicat el.

Cât priveşte competiţia de scurtmetraje româneşti, cele 12 alese sunt debuturi, dar şi producţii ale unor cineaşti care au debutat deja în lungmetraj ori actori care s-au dedicat regiei. „Este un trend, parcă: tot mai mulţi actori îşi doresc să debuteze în regie”.

Ludmila Cvikova a povestit cum, în urmă cu 11 ani, a primit un telefon din partea Mirunei Berescu pentru a se alătura echipei festivalului şi a fost „vrăjită” de la început. „Am învăţat ce place şi ce nu place publicului şi sunt mândră că unele filme şi unii regizori pe care i-am prezentat aici au fost, de fapt, prezentaţi pentru prima dată în România, iar unul dintre ei este Emir Baigazin, invitatul special de anul acesta”.

Este pentru prima dată anul acesta când în competiţia de lungmetraje sunt incluse filme din Filipine şi Islanda.

Câştigătorii celor trei competiţii vor fi aleşi în baza voturilor publicului.

Miruna Berescu a vorbit, la rândul ei, despre invitatul special al ediţiei, regizorul kazah Emir Baigazin.  „În fiecare an există un invitat special, nu doar pentru că este un nume mare, ci pentru că filmele lui, ei, sper să avem şi o regizoare la un moment dat, spun multe. Pentru că sunt diferite, pentru că oamenii au ce să audă de la cei care vin să vorbească şi care ne dau lecţii de modestie în ceea ce priveşte aprecierea propriilor filme”, a explicat ea.

„Barbarii”, un film despre istorie şi prejudecăţi

Actorii Ioana Iacob şi Şerban Pavlu şi producătoarea Ada Solomon au prezentat filmul care este propunerea României pentru o nominalizare la premiile Oscar 2019.

„Sunt foarte emoţionată, de fapt, cum va fi această primă întâlnire cu publicul din România”, a spus Ada Solomon despre avanpremiera peliculei premiate cu marele trofeu la Karlovy Vary 2018. „Dacă vă place, le spuneţi lor (actorilor, n.r.) şi scrieţi pe pagina filmului, dacă nu vă place, e vina mea”.

În 2012, ea a mai fost prezentă pe scena festivalului, când filmul „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude a primit marele trofeu. „Pentru mine, Trofeul Anonimul este unul dintre cele mai frumoase pe care le am - e adevărat că sunt destule acolo, la noi, şi unele dintre ele sunt de o urâţenie rară, iar acesta este printre cele mai frumoase”, a mai spus Solomon, care a produs toate filmele regizate de Radu Jude.

Despre „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Ada Solomon a spus că este un film „dificil, dintr-un punct de vedere, este un film despre istorie, despre prejudecăţi, despre condiţia femeii-artist, care este şi activist, şi cred că tema trebuie privită şi ea cu multă atenţie”.

Ioana Iacob a fost descoperită de Radu Jude la Timişoara, pe când el pregătea acolo un spectacol de teatru. „A venit la Teatrul German, unde eu activez, m-a văzut în mai multe spectacole şi m-a invitat la casting. Un prim casting l-am avut în Timişoara, apoi a fost unul şi în Bucureşti”.

Pentru ea, provocarea mare a reprezentant-o pregătirea rolului. „M-am documentat, evident, este un subiect foarte delicat. Am vrut să mă pun la punct cu detaliile istorice pe care le dezbate filmul şi am învăţat textul. Iar filmările au decurs foarte frumos”.

Şerban Pavlu, actorul preferat al lui Jude, a punctat: „Noi avem o relaţie de prietenie foarte frumoasă. Râdem mult împreună şi mă ia în filmele lui”.

„Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari”, care va avea premiera în cinematografele româneşti pe 28 septembrie, nu este recomandat minorilor.

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) până duminică.

În a doua zi a evenimentului, Corina Şuteu, membru în consiliului director al Fundaţiei9 şi fost ministru al Culturii, va prezenta oficial Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”. Prin intermediul acestuia, fundaţia vrea să onoreze memoria cineastului român şi să sprijine filmele de autor, semnate de regizori români aflaţi la debut. Primii beneficiari selectaţi sunt Cristi Iftime („Mariţa”, premiat la Karlovy Vary şi cu trofeul Anonimul 2017 ), Anghel Damian şi Bogdan Mureşanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.