Cinci lungmetraje de animaţie, între care „Buñuel en el laberinto de las tortugas”, finalist pentru a fi desemnat propunerea Spaniei spre nominalizare la Oscar 2020, şi 92 de scurtmetraje au fost anunţate în competiţiile festivalului Animest de anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele care vor concura pentru Trofeul Animest acordat celui mai bun lungmetraj de animaţie sunt: „Away” (2019), realizat de lituanianul Gints Zilbalodis, care semnează şi coloana sonoră, distins cu premiul Contrechamp la Festivalul de la Annecy; „Buñuel en el laberinto de las tortugas” (2018, r. Salvador Simó), recompensat cu premiul juriului la Annecy, urmăreşte procesul anevoios de producţie a scurtmetrajului „Las Hurdes” (1933) a maestrului spaniol, film interzis de regimul spaniol care reprezintă anii de aur ai suprarealismului în cinema; „Black is Beltza” (2018), de Fermín Muguruza, a cărui acţiune este plasată în 1965 şi urmăreşte o serie de evenimente ce vor schimba cursul istoriei; „Fritzi - a revolutionary tale” (2019, r. Matthias Bruhn şi Ralf Kukula), propune o călătorie spre sfârşitul anilor ’80, pe vremea când Zidul Berlinului începea să se clatine; „Ville Neuve” (2018, r. Félix Dufour-Laperrière) este o producţie canadiană inspirată de mişcările politice şi sociale născute odată cu declaraţia de independenţă a Québecului.

„Fritzi - a revolutionary tale”
„Fritzi - a revolutionary tale”

„Anul acesta, în selecţia Animest, am pus accentul pe filmele care spun poveşti inedite, cu un mesaj puternic, susţinute de o redare vizuală sau de o animaţie inteligentă şi ambiţioasă, lucru valabil atât în competiţia de lungmetraj, cât şi în cea de scurtmetraj. Filmele pe care le propunem spectatorilor la această ediţie aduc diversitatea si spectacolul de care cred că este nevoie în distribuţia de film din România”, a transmis într-un comunicat Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie.

În ceea ce priveşte competiţia de scurtmetraj, distribuită şi în acest an în 8 calupuri, 92 de producţii vor concura pentru Trofeul Animest 2019. Ele au fost alese din 1.230 de titluri înscrise la această ediţie.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie, la Cinemateca Eforie, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema City, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE by Musette şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia Animest, cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene si finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.