Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest începe în 6 octombrie şi aduce la Bucureşti cele mai noi şi mai apreciate producţii ale anului. Timp de 10 zile, spectatorii de toate vârstele vor vedea sute de filme realizate în ultimii ani, multe dintre ele prezentate chiar de creatorii lor, invitaţi speciali la eveniment. Aventura magică în lumea imaginaţiei fără limite va debuta cu „Pui pentru Linda/ Chicken For Linda”, câştigătorul Cristalului la Annecy, o poveste de familie programată la Gala de deschidere de vineri, la Sala Luceafărul (fostul Cinema Pro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spotul oficial Animest.18 este rezultatul colaborării dintre Ogilvy România şi studioul de animaţie Safe Frame, şi o surprinde în mişcări de dans pe artista ucraineană Valriia Galynovska.

Fanii autorului Haruki Murakami nu ar trebui să rateze premiera în România a filmului „Salcia oarbă, fata adormită/ Blind Willow, Sleeping Woman” (r. Pierre Földes), inspirat din povestirile sale scurte. Juriul Annecy i-a acordat în 2022 o Distincţie specială, iar publicul Animest este invitat să-l descopere pe marele ecran pe 7 octombrie, la ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco, şi pe 14 octombrie, de la ora 21.00, la Cinemateca Eforie.

Tot la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Annecy s-a remarcat şi „Interzis câinilor şi italienilor/ No Dogs or Italians Allowed” (r. Alain Ughetto), câştigătorul European Film Award în secţiunea dedicată lungmetrajelor de animaţie. Spectatorii sunt invitaţi într-o călătorie pe urmele lui Luigi Ughetto, italianul care a traversat Alpii pentru a începe o viaţă nouă în Franţa, schimbând pentru totdeauna destinul familiei sale. Filmul va rula în sala de Cinema Elvire Popesco pe 8 şi 15 octombrie, de la ora 18:30. 

Tibor Banoczki şi Sarolta Szabo ne oferă o versiune de viitor postapocaliptic, în care supravieţuitorii rasei umane trăiesc sub un dom de plastic. Când împlinesc 50 de ani, li se implantează o sămânţă specială care îi transformă în arbori, devenind astfel o sursă de oxigen şi hrană pentru restul comunităţii. „Oameni-arbori/ White Plastic Sky” a fost proiectat în premieră la Berlinală, iar la Bucureşti va ajunge vineri şi sâmbătă, pe 13 şi 14 octombrie, la Cinemateca Eforie.

„Sirocco and the Kingdom of the Winds” (r. Benoît Chieux) a câştigat anul acesta Premiul publicului la Annecy, după ce şi-a cucerit iremediabil spectatorii de toate vârstele cu o poveste fantastică, în care două surori se aventurează într-o lume magică, unde se transformă în pisici şi pornesc în căutarea vrăjitorului care controlează vânturile. Publicaţia Variety l-a comparat cu „Yellow Submarine”, punctând şi faptul că naraţiunea are ceva din dimensiunea fantastică a poveştii din Alice în ţara minunilor. La Animest, filmul se va vedea pe 7 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco, şi pe 14 octombrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie.

Regizorul şi producătorul Jean-Christophe Roger, premiat cu Primetime Emmy pentru seria Primal, semnează alături de Julien Chheng filmul Ernest şi Célestine: „Călătoria în Vorbilandia” („Ernest et Célestine: Le voyage en Charabie”) - o poveste dintr-o ţară imagină care interzice muzica, nominalizată anul acesta la Premiile César. Dedicat publicului de toate vârstele, filmul rula pe marele ecran la Cinemateca Eforie, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, la Eforie, şi pe 15 octombrie, de la ora 13:00.

Claé şi Bruô sunt agenţi secreţi din două regate aflate în război. Pierduţi în Pădurea Fermecată, cei doi descoperă că au aceeaşi misiune: aceea de a-i salva pe misterioşii Perlimps de giganţii înfiorători care au încercuit zona. Cei doi trebuie să-şi învingă diferenţele şi să îşi unească forţele, într-o călătorie fantastică printr-o lume plină de culoare. Filmul este regizat de Alê Abreu, regizor nominalizat la Oscar pentru „The Boy and the World”, film care câştigase premiul pentru Cel mai bun lungmetraj la Animest în 2014. Noul film, „Perlimps”, a avut premiera internaţională la Annecy şi se va vedea la Animest în primul weekend de festival – pe 7 octombrie, de la 20:30, la Institutul Cervantes, şi pe 8 octombrie, de la ora 13:00, la Cinemateca Eforie. 

Iubitorii filmelor anime sunt invitaţi să descopere, în ziua dedicată culturii japoneze (8 octombrie), „The Tunnel to Summer, the Exit of Goodbyes/Tunelul către vară, ieşirea de adio”, cel mai nou fantasy al regizorului Tomohisa Taguchi.

Programul complet, biletele şi abonamentele Animest.18 sunt disponibile online pe platforma https://eventbook.ro/festival/animest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.