Cineastul mexican Alfonso Cuarón a fost desemnat sâmbătă seară marele câştigător al galei premiilor Sindicatului Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA) cu lungmetrajul „Roma”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gala a avut loc la Los Angeles, iar în aceeaşi seară filmul lui Cuarón a fost premiat la Sevilia cu un trofeu Goya la categoria „cel mai bun lungmetraj ibero-american”.

În competiţia DGA, Cuarón i-a învins pe Bradley Cooper - „A Star Is Born”, Spike Lee - „BlacKkKlansman”, Adam McKay - „Vice” şi pe Peter Farrelly - „Green Book”.

„Mulţumesc, şmechere - eşti cariera mea în film”, a spus Cuarón, emoţionat, către Guillermo del Toro, câştigătorul galei de anul trecut.

Filmul „Roma”, a cărui acţiune se petrece în Ciudad de Mexico al anilor 1970, este bazat pe copilăria lui Cuarón, iar din distribuţie fac parte Yalitza Aparicio şi Marina de Tavira. Cele două au fost nominalizate la Oscar.

Acesta a fost al doilea trofeu DGA pe care l-a câştigat Cuarón. În urmă cu cinci ani, el primea premiul pentru „Gravity”, pentru regia căruia a fost premiat şi de Academia Americană de Film.

„Roma” i-a adus lui Cuarón până acum, între altele, Leul de Aur (Veneţia 2018), două Globuri de Aur, premiul New York Film Critics Circle, al London Critics Circle, un trofeu Goya, zece nominalizări la Oscar şi şapte nominalizări la BAFTA.

Trofeul DGA este unul dintre indicatorii de top pentru rezultatele galei Oscar. Cu şapte excepţii, din 1948 până în prezent, câştigătorul DGA a fost premiat şi cu Oscar pentru regie. A fost cazul şi anul trecut, când Guillermo del Toro s-a impus la ambele gale cu „The Shape of Water”.

Ultima dată când rezultatele nu s-au potrivit a fost în 2013, când Ben Affleck a fost recompensat cu DGA pentru „Argo” şi nu era nominalizat la Oscar.

Cuarón, Lee şi McKay au fost nominalizaţi la categoria „cea mai bună regie” a premiilor Oscar, alături de Yorgos Lanthimos („The Favourite”) şi Pawel Pawlikowski („Cold War”).

Patru dintre ultimele cinci Oscaruri pentru regie au fost câştigate de cineaşti mexicani: începând cu Cuarón, în 2014, urmat de Alejandro Gonzalez Iñárritu („Birdman”, 2015, şi „The Revenant, 2016) şi de Guillermo del Toro („The Shape of Water”, 2018).

În 2017, trofeele i-a revenit lui Damien Chazelle, pentru „La La Land”.

Sâmbătă seară, Adam MkKay a fost câştigător al categoriei „serial-dramă”, cu „Succession” (HBO), Ben Stiller a primit trofeul pentru „miniserie/ film de televiziune”, pentru „Escape at Dannemora” (Showtime), iar Bo Burnham s-a impus la categoria „debut”, cu „Eight Grade”.

Tim Wardle a fost premiat pentru documentarul „Three Identical Strangers”, care nu este nominalizat la Oscar, iar Bill Hader, la categoria „serial-comedie”, pentru primul episod din „Barry” (HBO).

Preşedintele Sindicatului Regizorilor Americani, Thomas Schlamme, a deschis ceremonia transmiţând urări actorului Jussie Smollett, membru al DGA, care a fost atacat la începutul acestei săptămâni în Chicago, iar poliţia anchetează infracţiunea ca fiind motivată de ura rasială.

Schlamme a promis că DGA, care are 17.000 de membri, va face eforturi privind incluziunea şi egalitatea de gen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.