Înmormântarea regizoarei Agnès Varda, figură a cinematografiei mondiale şi pionieră a noului val francez, va avea loc, marţi, la cimitirul Montparnasse din Paris, a anunţat Cinemateca franceză, organism care se ocupă de conservarea şi difuzarea patrimoniului cinematografic francez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit AFP, un omagiu îi va fi adus în aceeaşi zi la Cinematecă. Instituţia a transmis printr-un comunicat, sâmbătă, că regretă moartea unei "prietene incomparabile" care a fost "capabilă să facă orice fel de cinema" şi care "nu a încetat să se reinventeze". 

Artista, inspiraţie pentru generaţii de artişti, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 90 de ani, ca urmare a unui cancer. 

Anunţul morţii sale a emoţionat numeroşi artişti, de la Madonna, care a salutat "spiritul ei curajos, creativ, infantil până în ultimul moment", până la regizorul francez Claude Lelouch, care i-a adus omagiu "unei mari doamne a cinematografiei". 

Sâmbătă, marele regizor american Martin Scorsese i-a îndemnat pe Instagram pe tinerii cineaşti să privească filmele lui Agnès Varda care şi-a trasat propriul drum "graţie filmelor remarcabile, cu un frumos echilibru între documentar şi ficţiune".

Femeie cu convingeri puternice, ea şi-a clădit o operă originală, adesea pionieră, la frontiera dintre documentar şi ficţiune.  

Agnès Varda este autoarea filmelor "Cléo de 5 à  7" (1962), "Sans toit ni loi" (1985), "Les Glaneurs et la Glaneuse" (2000), "Les plages d'Agnès" (2009) sau "Visages, villages" (2017).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.