Actriţa americană Felicity Huffman a fost eliberată din închisoare vineri dimineaţă, după ce a ispăşit 11 zile din condamnarea de două săptămâni primită pentru acuzaţie de înşelătoriei cu privire la dobândirea de locuri la universităţi americane de elită, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actriţa a fost încarcerată la Federal Correctional Institution din California, pe 15 octombrie, după ce a recunoscut că este  vinovată de fraudă în scandalul admiterii la facultăţi în toată ţara. 

Huffman ar fi trebuit să fie eliberată duminică, dar conducerea închisorii le permite deţinuţilor care primesc învoire în weekend-uri să plece mai devreme acasă, a declarat un purtător de cuvânt al închisorii. 

Judecătoarea Indira Talwani a dispus ca Huffamn să plătească o amendă de 30.000 de dolari şi să efectueze 250 de ore în serviciul comunităţii, fiind supravegheată timp de un an. 

Huffman a recunoscut că a plătit 15.000 de dolari consultantului Rick Singer pentru a-i majora fiicei sale punctajul testului pentru admiterea la facultate. Ea a plâns la tribunal, spunând că a intrat în panică întrucât fiica sa nu ar fi fost admisă să studieze actoria. 

"A încerca să fii o mamă bună nu scuză ceea ce aţi făcut", i-a spus Talwani lui Huffman pe 13 septembrie. "Şocant în acest caz este faptul că vorbim de un sistem care este deja pervertit de bani şi privilegii în primul rând. Aţi ales să obţineţi un avantaj care să vă promoveze copilul". 

Huffman a fost primul părinte condamnat în această anchetă. De atunci, mai mulţi părinţi au primit pedepse începând de la eliberare condiţionată până la cinci luni de închisoare. 

Actriţa Lori Loughlin şi soţul ei, Mossimo Giannulli, continuă să conteste în instanţă acuzaţiile conform cărora i-au plătit aceluiaşi Singer 500.000 de dolari pentru ca fiicele lor să fie acceptate la University of Southern California. Ei sunt bănuiţi că au folosit burse şcolare sportive. 

Loughlin şi Giannulli au fost au fost puşi sub acuzare, marţi, pentru conspiraţie la compromiterea prin mită a programelor federale, în cazul înşelătoriei pentru dobândirea de locuri pentru copii la universităţi americane de elită.

Operaţiunea, denumită de FBI „Varsity Blues”, după un film din anii 1990 despre presiunea pe care o exercită bursele şcolare sportive, are în vedere nereguli comise în perioada 2011 - 2018, când, spun anchetatorii, părinţii au încercat să înşele procesul de admitere american.

Ei au precizat că zeci de părinţi au dat mită, au modificat rezultate la examene şi au modificat fotografii în care copii lor par că fac sport.

Procurorii au pus sub acuzare peste 30 de părinţi, unii dintre aceştia fiind vinovaţi că au plătit milioane de dolari pentru admitere copiilor lor la universităţi de elită, precum Yale, Georgetown, Stanford, UCLA şi USC.

Schema îl are în centru pe William “Rick” Singer, consultant din Newport Beach (California). El ar fi dezvoltat o reţea de consultanţi pentru facultăţi care să îi ajute clienţii să fie admişi la universităţi de top.

Singer a fost de acord să pledeze „vinovat” în acest caz.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.