Actriţa britanică Charlotte Rampling va primi Ursul de Aur onorific la Berlinala 2019, unde îi va fi dedicată o retrospectivă alcătuită din zece pelicule.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va oferi trofeul onorific actriţei de film şi teatru Charlotte Rampling pentru întreaga activitate.

Pe 14 februarie, când va avea loc ceremonia pentru înmânarea trofeului onorific, va fi proiectat filmul „The Night Porter/ Il portiere di notte” (Italia, 1974), de Liliana Cavani.

Charlotte Rampling a jucat în peste 100 de filme artistice şi de televiziune. A fost de mai multe ori prezentă la Berlinală. În 2006, a fost preşedinta juriului internaţional, iar în 2015, a câştigat Ursul de Argint pentru interpretarea din „45 Years” (r. Andrew Haigh).

Acelaşi rol i-a adus o nominalizare la Oscar şi al doilea trofeu pentru „cea mai bună actriţă” din partea Academiei Europene de Film.

După ce a studiat actoria la Royal Court Theatre, Rampling şi-a început cariera în 1965. Rolul din „Georgy Girl” (1966), de Silvio Narizzano, a fost unul dintre primele interpretări importante ale ei. A urmat „La caduta degli dei”, (1969), de Luchino Visconti, care i-a adus recunoaşterea internaţională.

Rolul din „Il portiere di notte”, regizat de Liliana Cavani, a fost unul controversat. Rampling interpretează o supravieţuitoare a lagărelelor de concentrare care se întâlneşte întâmplător cu un fost ofiţer SS ce o obligase să practice jocuri sado-masochiste. Criticii italieni au numit-o atunci actriţa anului.

Recent, Charlotte Rampling a jucat rolul principal în „Hannah”, de Andrea Pallaoro, care i-a adus Copa Volpi la Festivalul de Film de la Veneţia 2017.

A jucat in filme americane începând cu anii 1970, colaborând cu nume ca Robert Mitchum şi Dick Richards, Woody Allen, Paul Newman şi Syndney Lumet.

Născută pe 5 februarie 1946, Charlotte Rampling a crescut în Anglia şi Franţa, unde s-a stabilit la jumătatea anilor 1970. Aici a colaborat cu regizori ca François Ozon şi Laurent Cantet.

A jucat în „Asfalt tango” (1996) al lui Nae Caranfil, alături de Mircea Diaconu, dar şi în serialul „Dexter”.

În 2000, a primit însemnele Ordinului Imperiului Britanic. Între cele mai recent filme ale sale se numără „Red Sparrow”, „The Little Stranger” şi „Voyez comme on danse”.

În prezent, lucrează cu Paul Verhoeven pentru „Benedetta”, care va fi lansat în 2019.

În cadrul retrospectivei va fi proiectat şi documentarul „Charlotte Rampling: The Look”, regizat de Angelina Maccarone.

Festivalul de Film de la Berlin 2019 va avea loc în perioada 7 - 17 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.