Lungmetrajul ”4 luni, 3 luni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes, în 2007, a fost inclus în topul 100 al celor mai bune filme din secolul al XXI-lea, potrivit unui sondaj realizat de BBC Culture.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu, se află pe poziţia a 15-a în topul celor mai bune filme din secolul al XXI-lea. Pelicula ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” este inspirată din drama avorturilor ilegale din România comunistă şi îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov. Acest lungmetraj, lansat pe marile ecrane în anul 2007, a câştigat prestigiosul Palme d'Or, cel mai important trofeu decernat la Festivalul de film de la Cannes. 

Alte pelicule cu participare românească se află în topul întocmit de BBC Culture - ”Son of Saul” (regizat de László Nemes, în 2015), cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, ocupă locul al 34-lea, ”The Master” (regizat de Paul Thomas Anderson, în 2012), al cărui director de imagine a fost Mihai Mălaimare Jr., se află pe locul al 24-lea, iar ”Toni Erdmann” (regizat de Maren Ade, în 2016), al cărei producător român a fost Ada Solomon, ocupă locul 100.

Sondajul BBC Culture a fost realizat pe baza voturilor exprimate de un număr de 177 de critici de film provenind din 36 de ţări. 

Pe primul loc în acest sondaj se află filmul ”Mulholland Drive”, regizat de David Lynch, în 2001. Filmul îi are în rolurile principale pe Justin Theroux şi Naomi Watts şi i-a adus lui David Lynch o nominalizare la Oscar, la categoria ”cel mai bun regizor”. Pelicula spune povestea unei actriţe aspirante care se mută la Los Angeles şi se împrieteneşte cu o femeie amnezică. ”Mulholland Drive”, deşi nu a avut încasări spectaculoase, i-a încântat pe criticii de specialitate şi a generat cronici elogioase în publicaţiile cinematografice.

Filmul ”In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung şi Tony Leung în rolurile principale, are o acţiune plasată în Hong Kong, în anii 1960, şi ocupă locul al doilea în sondajul BBC Culture. Pelicula, lansată în anul 2000, a fost regizată de cineastul Wong Kar-wai şi a fost nominalizată la trofeul Palme d'Or.

Filmul ”There Will Be Blood”, lansat pe marile ecrane în 2007, se află pe poziţia a treia. Regizat de Paul Thomas Anderson, filmul îi are în rolurile principale pe actorii Daniel Day-Lewis şi Paul Dano şi spune povestea unui reprezentant al industriei petrolului, nemilos şi aparent lipsit de omenie, aflat în căutarea bogăţiei. 

”Spirited Away” (2001), o animaţie japoneză regizată de Hayao Miyazaki, ocupă locul al patrulea, iar pelicula ”Boyhood” (2014), regizată de Richard Linklater - cel mai recent film din Top 10 - se află pe locul al cincilea.

Topul 10 al celor mai bune filme din secolul al XXI-lea este completat de peliculele ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), ”The Tree of Life” (2011), ”Yi Yi: A One and a Two” (2000), ”A Separation” şi ”No Country for Old Men” (2007).

”Spotlight”, câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film din 2016, se află pe locul al 88-lea. Doar alte două filme care au câştigat premiul Oscar la această categorie au reuşit să pătrundă în topul 100 - ”No Country For Old Men” (locul 10) şi ”12 Years a Slave” (locul 44). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.