Sistemul educaţional românesc se confruntă cu provocări semnificative, de la lipsa resurselor, la decalaje majore în ceea ce priveşte accesul la educaţie de calitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un astfel de context, implicarea antreprenorilor a devenit nu doar o iniţiativă lăudabilă, ci o componentă esenţială în efortul de a construi o Românie în care copiii să-şi dorească să trăiască, a povestit Alexandru Dincovici, antropolog şi director în cadrul Romanian Business Leaders, invitat la Prima News.

Viziune pe termen lung

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Implicarea antreprenorilor este dictată de o viziune pe termen lung: conştientizarea faptului că o naţiune prosperă se construieşte pe o fundaţie educaţională solidă, spune el. Astfel, liderii de business nu se limitează la a critica deficienţele sistemului, ci acţionează concret, aducând în educaţie mentalitatea, eficienţa şi spiritul inovator specific mediului de afaceri, explică acesta.

Organizaţii precum Romanian Business Leaders (RBL) sunt un exemplu elocvent în acest sens. Misiunea lor este susţinută de trei piloni interconectaţi: antreprenoriatul, buna guvernare şi, în mod esenţial, educaţia.

,,Antreprenoriat social, nu e doar cel de business. Buna guvernare, pentru că nu poţi să lucrezi la o societate sau să încerci să-ţi aduci aportul, dacă nu ţii cont  şi de contextul politic, juridic, administrativ în care exişti. Al treilea pilon, evident, l-am lăsat la urmă pentru că el e şi cel mai important, este educaţia”, spune directorul RBL.

Proiecte concrete: MERITO, cel mai cunoscut proiect RBL

Antreprenorii RBL nu oferă doar finanţare; ei investesc expertiză, timp şi viziune. Această abordare se traduce în iniţiative pragmatice, concepute să adreseze probleme în mod direct. O astfel de iniţiativă este proiectul Merito, cel mai cunoscut proiect RBL. Acesta nu este doar un program de recunoaştere, ci o platformă care construieşte comunităţi de învăţare între profesori din toată ţara.

Aceşti profesori, sprijiniţi de antreprenori, îşi împărtăşesc bunele practici, dezvoltă competenţe şi iniţiază schimbări "de la firul ierbii". Prin MERITO, antreprenorii demonstrează că excelenţa există şi trebuie recunoscută, dar şi multiplicată, punând presiune (pozitivă) pe sistemul public să adopte aceste modele de succes la scară naţională, explică Alexandru Dincovici.

"A nu lăsa pe nimeni în urmă”

Antropologul subliniază necesitatea unei flexibilităţi mai mari la nivel local, care să permită şcolilor şi comunităţilor să integreze aceste bune practici. Mai mult, viziunea lor se extinde dincolo de promovarea excelenţei; ei insistă pe echitate şi pe principiul de "a nu lăsa pe nimeni în urmă", mai ales în regiunile cu resurse limitate, unde intervenţiile civice pot face o diferenţă crucială.

,,Romanian Business Leaders este o fundaţie şi fundaţia reuneşte oameni în jurul unei misiuni comune. Pentru RBL, această misiune comună este de a dezvolta o Românie în care copiii noştri să-şi dorească să trăiască”, spune el.

Astfel, rolul antreprenorilor în sprijinirea sistemului educaţional românesc este esenţial. Prin viziunea lor, prin resursele investite şi prin mentalitatea proactivă, aceştia nu sprijină doar sistemul educaţional, ci îl ajută să evolueze, contribuind decisiv la construirea unui viitor mai luminos pentru România, un viitor în care educaţia este cu adevărat o prioritate şi o şansă pentru fiecare copil, a explicat acesta în cadrul emisiunii.

https://www.youtube.com/watch?v=zW4Kua6GJaE&t=5264s

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.