Indicii bursieri de pe Wall Street au înregistrat luni cel mai grav declin consemnat după 1987, iar indicele S&P 500 a închis la cel mai redus nivel din decembrie 2018, investitorii fiind îngrijoraţi că pandemia de coronavirus este un oponent prea puternic faţă de capacitatea de luptă a băncilor centrale, parlamentarilor sau a Casei Albe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele S&P 500 a scăzut cu 12%, cel mai amplu declin după ”Luna Neagră” produsă în urmă cu trei decenii. Declinul a avut loc în pofida reducerii suprinzătoare a dobânzii de politică monetară, cu un punct procentual, la un interval de 0-0,25%, efectuată duminică de Rezerva Federală (Fed), într-o şedinţă de urgenţă care a avut loc înaintea şedinţei programată să aibă loc marţi şi miercuri.

Acţiunile au scăzut şi mai mult după ce preşedintele american Donald Trump a cerut americanilor să înceteze timp de 15 zile majoritatea activităţilor sociale şi să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane, într-un nou efort agresiv de reducere a răspândirii coronavirusului în Statele Unite.

Trump a avertizat şi că este posibilă declanşarea unei recesiuni.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 12,93%, S&P 500 cu 11,98%, iar Nasdaq Composite cu 12,32%.

Tranzacţiile cu acţiuni incluse în cei mai importanţi trei indici de pe Wall Street au fost suspendate timp de 15 minute la scurt timp după deschiderea bursei, indicele S&P 500 coborând cu 8%, peste pragul de 7% care declanşează blocarea automată a tranzacţiilor.

Componenta acţiunilor imobiliare din cadrul S&P 500 a scăzut cu 16,5%, cel mai mult dintre cele 11 sectoare ale inducelui, consemnând cel mai mare declin procentual după 2009. Cea mai mică scădere a fost înregistrată de componenta sectorului bunurilor de consum, care a scăzut cu 7%. Componenta sectorului tehnologiei a pierdut la rândul ei 13,9%, un declin record consemnat într-o singură zi pentru acest domeniu care a fost principalul motor al pieţei bull.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.