Volkswagen a ajuns joi la un acord cu autorităţile americane prin care va răscumpăra sau va remedia neregulile pentru aproximativ 500.000 de automobile diesel ale căror noxe depăşesc limita admisă, grupul german urmând să înfiinţeze şi fonduri pentru mediu şi pentru compensarea clienţilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul, despre care sursele şi analiştii spun că ar putea costa VW cel puţin 10 miliarde de dolari, nu va încheia probabil controversele declanşate în septembrie 2015, când producătorul auto a recunoscut că a instalat softuri pe automobilele diesel care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor. La nivel global, 11 milioane de vehicule siesel ale grupului sunt implicate în scandal.

Acţiunile VW au crescut joi cu 6%, după un avans de 7% miercuri, ca efect al informaţiilor despre acordul care trebuie finalizat până pe 21 iunie.

Titlurile VW sunt totuşi cu aproape 20% sub nivelul anterioar declanşării scandalului, investitorii fiind îngrijoraţi nu doar de impactul amenzilor şi instabilităţii conducerii, dar şi de cel asupra competitivităţii companiei.

VW riscă încă amenzi din partea Departamentului american al Justiţiei, o investigaţie a acestei instituţii care poate duce la acuzaţii penale şi solicitări în Europa pentru a face mai mult pentru milioanele de vehicule care au fost dotate cu softurile ilegale.

Acordul din SUA a fost convenit cu Departamentul de Justiţie, autorităţile statului California, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Comisia Federală pentru Comerţ, precum şi cu avocaţi ai unor proprietari de automobile diesel care au intentat procese civile colective.

Negocierile au fost mediate de un fost director al FBI, Robert Mueller, numit de justiţie.

Judecătorul districtual Charles Breyer a spus că se aşteaptă ca problemele legate de amenzile din partea Departamentului de Justiţie şi cele referitoare la motoarele cu o capacitate de 3 litri, care nu au fost incluse în acord, să fie rezolvate rapid.

Acordul include oferta VW de răscumpărare a 482.000 de vehicule cu motoare de 2 litri, remedierea acestora, dacă autorităţile de reglementare vor fi de acord cu soluţiile propuse de companie, sau anularea actualelor acorduri de leasing.

Rămân încă întrebări în privinţa dreptului VW de a revinde automobilele răscumpărate şi cum vor fi rezolvate neregulile de la aproape 90.000 de automobile Porsche, Audi şi VW şi de la SUV-uri produse de companie care sunt echipate cu motoare cu 6 cilindri şi care nu respectă standardele de poluare din SUA.

VW mai urmează să înfiinţeze un fond de mediu, pentru remedierea problemei emisiilor în exces şi un fond pentru promovarea tehnologiei auto verzi şi va plăti ”compensaţii substanţiale” proprietarilor de maşini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.