Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus, în PNRR, finanţări pentru producţia de baterii şi panouri solare. Popescu a precizat că deja a avut discuţii cu producători de panouri fotovoltaice şi deja se conturează deschiderea unei fabrici de pulbere de litiu la Hunedoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Virgil Popescu a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că a făcut demersurile necesare pentru includerea în PNRR a finanţării pentru fabricarea de baterii şi panouri solare.
 
”În PNRR, şi m-am bătut cu cei de la Bruxelles, să punem o linie de finanţare pentru producţia, în ţară, a lanţului de fabricaţie al bateriilor şi a lanţurilor de fabricaţie al panourilor solare. Le-am explicat şi se pare că a prins această explicaţie şi am rămas surprins cum colegul meu, ministrul Energiei din Luxenburg, la ultimul Consiliu pe energie a zis că are dreptate ministrul român, nu trebuie să înlocuim dependenţa de o resursă cu dependenţa de o altă resursă. Se referea la ce am spus că nu trebuie să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de a importa panouri fotovoltaice din alte ţări”, a declarat Popescu.
 
Ministrul Energiei a declarat că a purtat discuţii cu un producător de panouri fotovoltaice şi i-a explicat avantajele dacă va veni să investească în România.
 
”Vrem să producem atât baterii, în România, cât şi panouri fotovoltaice. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu un producător mare de panouri fotovoltaice din Spania care are inclusiv în Maroc, Republica Dominicană, Indonezia fabrici, să vin în România. I-am explicat avantajele pe care le-ar avea dacă ar veni să producă în România”, a declarat Popescu.
 
Virgil Popescu s-a interesat şi de producţia de baterii.
 
”Avem un producător de baterii român care se găseşte lângă Bucureşti, i-am făcut o vizită. Pe lângă el primul ministru a avut ieri o întâlnire cu cei de la Varta care vor să vină să facă investiţie, în România, de baterii şi mai sunt şi alţii cu care am avut întâlnire”, a declarat Virgil Popescu.
 
Ministrul Energiei a mai precizat că deja se preconizează deschiderea unei fabrici de pulbere de litiu, cel mai probabil la Hunedoara.
 
”Am semnat un memorandum şi am început discuţiile cu o companie germano-canadiană pentru producţia de pulbere de litiu. Vor fi două fabrici, una în România, una în Germania. Vorbim de o primă investiţie de 400 milioane de euro în România. Le-am sugerat şi i-am rugat să se uite către zona Hunedoara-Gorj acele zone defavorizate pentru a putea avea şi o reconversie profesională pentru oamenii de acolo. Câteva sute de oameni vor lucra în fabrică. Probabil se vor duce în zona Hunedoarei, având în vedere accesul la autostradă”, a declarat Virgil Popescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.