Guvernul şi-a asumat plata unui ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, a declarat miercuri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acel ajutor nu presupune că îl dai tot odată. Iar dacă statul român a aprobat ajutorul de restructurare al CE Oltenia şi l-am notificat către Comisia Europeană, vă daţi seama că statul român şi-a asumat acest lucru", a declarat ministrul Economiei.

Planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat de 1,33 miliarde de euro în total. Statul a plătit până acum companiei 252 de milioane de euro, ca CE Oltenia să îşi poată achiziţiona certificatele de emisii de dioxid de carbon aferente producţiei de anul trecut.

"Am pornit procesul de restructurare a CE Oltenia, cu un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei şi în momentul de faţă notificăm la Comisia Europeană Planul de restructurare, după multe discuţii şi eu cred că va fi aprobat. CE Hunedoara este în reorganizare, acolo în urma aplicării Ordonanţei 60/2019 de vor desprinde două companii: una care să aibă cele patru mine şi complexul şi centrala de la Paroşeni, iar Mintia va fi probabil dată autorităţilor locale. După acest lucru, aceste două companii pot deveni viabile şi pot să urmeze investiţii din fondul de modernizare pentru trecerea pe gaz. La Paroşeni se poate face inclusiv o microhidrocentrală, la Mintia se poate trece pe gaz. Avem la dispoziţie Fondul de Modernizare. S-a vorbit mai puţin despre acest lucru. Fondul de Modernizare este un fond din care România se poate alimenta. El are o valoare minimă de circa 6 miliarde de euro şi valoarea lui creşte funcţie de certificatele de CO2.

Prin acest fond se vor face investiţiile în sistemul energetic naţional, 70% din acest fond se vor duce în investiţii de reglementare, în capacităţi de stocare, reţele, reabilitare sau construcţia de reţele de transport şi distribuţie, 30% pot merge către producţia energetică pe bază de gaze naturale. Pe lângă exerciţiul multianual de 30 miliarde în total, pe lângă Planul National de Rezilienţă avem un alt vechicul financiar, acest fond de modernizare care poate asigura finanţarea investiţiilor din energie", a declarat miercuri oficialul.                                      

Comisia Europeană a invitat Complexul Energetic Oltenia să declanşeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare şi decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020. 

Reprezentanţii CE Oltenia spun că au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanţare bancară.

„Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică şi am oferit explicaţii despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să ştie de ce contractele CEO sunt anuale şi nu multinanuale şi le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislaţiei din România. Această legislaţie specifică domeniului este în curs de modificare şi se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări fireşti, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani şi care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua şi în perioada de notificare, iar eu şi echipa mea suntem pregătiţi să răspundem şi să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, preşedintele directoratului CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piaţa locală a energiei electrice, cu o cotă de piaţă de 22%. Importanţa companiei este confirmată în Strategia Energetică a României pentru 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat în proces de avizare la Guvern şi care evidenţiază necesitatea implementării Planului de dezvoltare şi decarbonare a CE Oltenia.

”În contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea din ce în ce mai redusă a combustibililor fosili şi mai ales a cărbunelui, implementarea Planului de dezvoltare şi decarbonare al CE Oltenia are un rol deosebit în direcţiile strategice de dezvoltare a sectorului energetic, în vederea realizării unei tranziţii realiste şi sustenabile către o producţie de energie electrică cu emisii cât mai reduse de carbon, în speţă, transferul de la capacităţile pe cărbune la cele pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie. Acesta reprezintă un proiect de investiţii prioritar în strategia energetică întrucât generează un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 în producerea de energie electrică şi contribuie la asigurarea securităţii energetice şi reducerea dependenţei de resursele energetice externe”, se arată în Strategia Energetică a României.

Menţinerea CE Oltenia în sistemul energetic naţional este esenţială, printre altele, pentru evitarea sincopelor în alimentarea cu energie electrică şi pentru menţinerea preţului energiei electrice în limite rezonabile.

Planul de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia a fost gândit şi structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operaţiunilor şi trecerea la resurse regenerabile şi mai puţin poluante.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.