Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat lansarea în dezbatere publică a mai multor scheme de ajutor pentru proiect de infrastructură energetică şi reabilitarea reţelelor de termoficare, finanţate prin Fondul de Modernizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mai multe detalii AICI.
 
„Investim în modernizarea sistemului energetic! Cu finanţare din Fondul pentru Modernizare!
 
Am lansat în dezbatere publică:
 
Schema de ajutor de stat cu Ghidul specific şi anexe aferent investiţiilor în infrastructura energetică, în cadrul programului-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare - Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare.
 
Schema de ajutor de stat privind sprijinirea modernizării/reabilitării reţelei inteligente de termoficare din Fondul pentru Modernizare:
 
Schema de ajutor de stat se adresează unităţilor administrativ-teritoriale şi operatoriilor de transport şi distribuţie a energiei termice definiţi conform legislaţiei naţionale în vigoare, care propun investiţii în distribuţia energiei termice de la nivelul sistemelor centralizate de termoficare, în vederea creşterii confortului termic al consumatorilor, simultan cu scăderea costurilor aferente producerii şi consumului de energie şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane”, a scris Virgil Popescu, sâmbătă pe Facebook.
 
El a mai spus că prezenta schemă se aplică pentru proiectele care vizează:
 
„a. Modernizarea/reabilitarea reţelei termice inteligente,
 
b. Creşterea securităţii furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi,
 
c. Crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice termice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu,
 
d. Creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice, prin optimizarea reţelelor de distribuţie/transport a/al agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor,
 
e. Utilizarea raţională a resurselor energetice termice prin reducerea pierderilor,
 
f. Minimizarea impactului negativ asupra mediului,
 
g. Reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie a energiei termice.
 
h. Digitalizarea reţelelor de distribuţie energie termică prin colectarea şi întreţinerea tuturor datelor necesare modelarii tehnice şi georeferenţiale ale elementelor de reţea. Aceasta contribuie fundamental la implementarea conceptului de reţea inteligenta de distribuţie energie termică, creşterea capacităţii de integrare a unor noi forme de producţie/consum şi facilitarea unor noi modele de afaceri şi structuri de piaţă”. 
 
Ministrul Energiei a adăugat că prezenta schemă intră în vigoare la data aprobării şi se aplică până la data de 31.12.2030, iar bugetul total alocat al schemei este echivalentul în lei al sumei de 200.000.000 euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.