Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat, în marja Consiliului informal al Energiei, la reuniunea de coordonare cu statele membre Like-Minded in domeniul energiei nucleare, în care a confirmat susţinerea României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE şi pentru asigurarea securităţii în aprovizionare. El a adus în discuţie proiectele în domeniul nuclear civil avute în vedere de către ţara noastră şi anume retehnologizarea Unităţii 1, finalizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda, implementarea tehnologiei inovative a reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În marja Consiliului informal al Energiei am avut o reuniune de coordonare cu statele membre Like-Minded in domeniul energiei nucleare. Cu această ocazie, am confirmat suportul României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE şi pentru asigurarea securităţii în aprovizionare. Am prezentat proiectele în domeniul nuclear civil avute în vedere de România (retehnologizarea Unităţii 1, finalizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda, implementarea tehnologiei inovative a reactoarelor modulare de mici dimensiuni), energia nucleară reprezentând o opţiune strategică pentru România”, a scris Virgil Popescu, marţi pe Facebook.
 
El a adăugat că susţine în continuare includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea şi recunoaşterea contribuţiei importante a acestei surse de energie, inclusiv din perspectiva producerii de hidrogen curat.
 
„În domeniul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, am apreciat pozitiv cooperarea cu NuScale pentru proiectul de la Doiceşti, subliniind progresele realizate de România în acest domeniu de ultimă generaţie şi necesitatea unei abordării coordonate şi armonizate la nivelul UE pentru toate tehnologiile”, a completat Popescu.
 
Ministrul Energiei a mai precizat că la discuţiile pe care le-a avut, în marja Consiliului informal al Energiei, a subliniat „importanţa menţinerii în atenţie a unei bune coordonări între statele membre like minded pe problematica acţiunii intentate de Austria la Curtea de Justiţie a UE cu privire la Actul Delegat Complementar care include energia nucleară şi gazul natural în domeniul de aplicare al Taxonomiei UE pentru Finanţare Sustenabilă. România va interveni în cadrul acţiunii aflate pe rolul CJUE de partea Comisiei Europene, în susţinerea Actului Delegat Complementar”.
 
„Am agreat cu omologii din celelalte state participante intensificarea cooperării asupra unor aspecte cheie precum noi proiecte nucleare, cercetare şi inovaţie, asigurarea competenţelor şi a forţei de muncă calificate”, a conchis Virgil Popescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.