Daniela Marin, Principal Manager, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a declarat joi, la Videoconferinţa News.ro - 
”IMM-urile, oxigen pentru România”, că BERD a investit în România aproape 9 miliarde de euro, iar 76% din aceste investiţii se regăsesc în sectorul privat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“BERD are un program destinat exclusiv IMM-urilor. Probabil că mulţi dintre cei care ne urmăresc sunt surprinşi de acest lucru deoarece BERD e bine cunoscut în pieţele în care operează fiind unul dintre cei mai mari investitori instituţionali. În România am investit până în prezent aproape 9 miliarde euro, 76% din aceste investiţii se regăsesc în sectorul privat, mare parte în investiţii foarte mari. Pe nedrept cumva BERD e mai puţin cunoscut pentru activitatea sa directă cu IMM-uri deşi activăm intens în această zonă din 1993. Scopul programului este de a facilita accesul IMM-urilor la experiză şi know-how. Banii nu sunt suficienţi. Vin finanţări generoase în PNRR, vor fi fonduri din diverse surse, dar dacă nu vor fi folosite cu înţelepciune, probabil că rezultatele nu vor fi pe măsura aşteptărilor. De multe ori expertiza şi know-how-ul reprezintă elemente care fac diferenţa”, a declarat Daniela Marin. 
Ea a explicat că acest sprijin are două componente. Astfel, sunt ajutaţi antreprenorii să identifice zonele vulnerabile în afacerile lor. Cu sprijinul BERD ei sunt ajutaţi să identifice experţii potriviţi, fie că e vorba de consultanţi locali, fie de experţi internaţionali.
Cea de-a doua componentă este cea financiară, a explicat Daniela Marin. Astfel, sunt finanţate cu titlul nerambursabil mare parte din costurile proiectelor de consultanţă care sunt astfel implementate, iar acest grant variază între 70-86%.
Daniela Marin a mai afirmat că aproape o mie de IMM-uri din România au primit acest sprijin din partea BERD. 
“Programul funcţionează în România din 1993. Până în prezent au obţinut sprijinul nostru pentru implementare de proiecte de consultanţă locală sau internaţională aproape o mie de IMM-uri, IMM-uri care reprezintă, cumulează trei miliarde de euro cifră de afaceri. Aceste IMM-uri au primit granturi cumulate de la noi de 15 milioane de euro. La un an de la finalizarea fiecărui proiect de consultanţă noi evaluăm impactul şi pe baza datelor colectate de la aproape 700 de companii care au fost evaluate am constatat că s-a realizat o creştere netă a cifrei de afaceri de 300 de milioane de euro”, a precizat Daniela Marin.

Parteneri ai evenimentului sunt VisaAlpha BankBCR şi UniCredit Bank.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.