Importurile de gaze naturale vor ajunge poate la 40-50% din consum în 2030 şi după 2030, În absenţa gazului din Marea Neagră, a declarat Marţi, în cadrul videoconferinţei News.ro – Energy Road, ediţia a IV-a, cu tema "Energie la tine acasă", Radu Căprău - membru al Directoratului OMV Petrom. La acelaşi eveniment, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, membru al Directoratului la Complexul Energetic Oltenia, a anunţat că această companie va fi restructurată, pentru a deveni mai eficientă, dar în acelaşi timp va fi făcut un pas clar în direcţia decarbonării, prin programul de investiţii. Acest plan de restructurare a fost iniţiat în vara trecută. La rândul său, Silvia Vlăsceanu, seecretar general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a subliniat că a avea o relaţie directă cu un producător implică nişte greutăţi şi de natură tehnică, şi birocratică, pentru producător, în primul rând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lăcrămioara Diaconu-Pintea – Membru Directorat, Complexul Energetic Oltenia: Restructurăm compania, o facem mai eficientă, dar în acelaşi timp facem un pas clar în direcţia decarbonării, prin programul de investiţii. Acest plan de restructurare a fost iniţiat în vara trecută

"Sectorul energetic din România trece printr-o etapă uriaşă de transformare. Vorbim de o etapă fără precedent, dat fiind nu doar contextul european cu Green Deal. Dar concret, pentru România, disponibilitatea pentru România a acestor fonduri pentru investiţii este un lucru fără precedent şi este un context favorabil pentru această transformare. Subiectul CO2 afectează evident un producător pe combustibil fosil, aşa cum e CE Oltenia. Acest preţ al CO2 generează iar un context dificil pentru noi, dar semnalează faptul că Europa şi România au intrat în această etapă, în direcţia acestei decarbonări. Decarbonarea este necesară şi noi în planul nostru de restructurare despre asta vorbim. Restructurăm compania, o facem mai eficientă, dar în acelaşi timp facem un pas clar în direcţia decarbonării, prin programul de investiţii. Acest plan de restructurare a fost iniţiat în vara trecută.  Îmbunătăţim planul aşa cum a fost recomandat de Comisia Europeană, cu acele măsuri suplimentare în direcţiile menţionate, dar începem şi să implementăm acest plan. Avem 20 de echipe de proiect aflate deja la treabă. Şi nu vorbesc doar de proiectele de investiţii, unde avem două echipe de proiect pentru fiecare tehnologie, gaz si regenerabil. În rest, sunt echipele de proiect pentru fiecare măsură, însemnând: închidere de capacităţi - şi deja am notificat Transelectrica pentru două închideri, Turceni 3 şi Işalniţa 8, până în iulie. Vorbim de excelenţă operaţională, de centralizarea unor activităţi şi lista este lungă.”

Radu Căprău - membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Oil:  În absenţa gazului din Marea Neagră, importurile de gaze naturale vor ajunge poate la 40-50% din consum în 2030 şi după 2030

"2021 este un an crucial pentru gazele din Marea Neagră. În absenţa gazului din Marea Neagră, importurile de gaze naturale vor ajunge poate la 40-50% din consum în 2030 şi după 2030. Este momentul în care trebuie să începem să dezvoltăm acest proiect, pentru că timpul decurge în defavoarea acestei iniţiative. (...) În mod evident, trebuie şi vrem să fim parte a soluţiei în tranziţia către producţia de energie curată. Şi dacă ne uităm la toate acţiunile întreprinse până acum, cu paşii realizaţi până acum, aceşti paşi demonstrează angajamentul nostru în această tranziţie energetică.  Şi rezultatele investiţiilor se pot regăsi în mod concret în reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi dacă ne uităm la 2010, avem o scădere de 25% a acestor gaze cu efect de seră. În rafinărie, de exemplu, am investit 1,8 miliarde lei în momentul privatizării, iar aproximativ 30% din aceste investiţii au fost destinate în modernizarea rafinăriei, cu scopul de a reduce impactul de mediu. Avem două exemple recente, unul l-am anunţat la sfârşitul anului trecut, acela al creşterii capacităţii de amestec a componentei bio, la Petrobrazi, investiţie de peste 20 milioane euro; o altă investiţie este la sistemul închis-deschis la instalaţia de cocsare, investiţie de circa 45 milioane euro, în zona de upstream avem un proiect important, iar la nivel de staţii am început un proiect mare de construcţii şi dezvoltare fotovoltaice. Acum avem aproximativ 70 de staţii".

Silvia Vlăsceanu – Secretar General, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE): A avea o relaţie directă cu un producător implică nişte greutăţi şi de natură tehnică, şi birocratică, pentru producător în primul rând

"Avem contract de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale cu un furnizor. De puţin timp, BRM a lansat o platformă - nu ştiu cum funcţionează, pentru că nu a ieşit cu rezultate - în care încearcă să faciliteze legătura directă între clientul final şi producător. Mai există şi astfel de iniţiative, gen Cooperativa de Energie, în care mai mulţi clienţi s-au reunit într-o asociaţie, intervin acum nişte probleme şi de natură tehnică şi legislativă, pentru că vorbim de o licenţă de furnizare, calitatea serviciului de furnizare etc. Furnizorii cumpără de pe bursă, de pe platforma OPCOM, energie angro, de la producători consacraţi, avem câţiva foarte mari şi foarte mici din surse regenerabile. Furnizorii cumpără pachete de energie, pe anumite intervale orare. A avea o relaţie directă cu un producător implică nişte greutăţi şi de natură tehnică, şi birocratică, pentru producător în primul rând. Mai departe, intervin şi celelalte aspecte: chiar dacă cumperi direct de la un producător, energia trebuie să ajungă la tine în casă şi trebuie să treacă prin reţelele de transport şi distribuţie, unde există nişte tarife reglementate unde oricine doreşte să transporte energie trebuie să le achite. Deci nu e chiar atât de simplu sistemul energetic".

Parteneri ai evenimentului sunt Complexul Energetic OlteniaFondul ProprietateaFFPGOMV PetromRomgazTransgaz.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.