Economia României va fi afectată de contracţia macroeconomică de la nivel mondial, situaţie care, în pofida entuziasmului, nu poate fi evitată sau atenuată prin trecerea masivă de la offline la online şi digitalizarea comerţului, a transmis Ion Sturza, fondator Elefant.ro şi proprietar Fribourg Capital, în videoconferinţa E-commerce Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Personal, nu împărtăşesc optimismul generalizat vis-a-vis de trecerea rapidă de la offline la online. Nu este un lucru simplu, necesită resurse semnificative, iar creşterea exponenţială pe online a arătat că nu toţi au fost pregătiţi pentru a veni în întâmpinarea acestei cereri pe parte de logistică, spre exemplu. Din acest motiv, eu sunt mai realist. În martie a fost o perioadă destul de accentuată în vânzări, aprilie a fost o perioadă de bulimie, iar în mai lucrurile au revenit la normal. Noi avem o creştere de 60%, care se înscrie în nivelul bugetat şi este susţinută din punct de vedere operaţional", a spus Sturza.

El a afirmat că, în prezent, situaţia s-a calmat şi această stare va continua, pentru că virusul "îşi va face treaba".  

"El va diminua foarte mult capacitatea de cumpărare a populaţiei şi consumul şi va duce la o scădere destul de dramatică a vânzărilor pe anumite segmente de piaţă, pe anumite produse, atât în online, cât şi în offline, care doar parţial va fi atenuată de trecerea masivă de la offline la online. Mai degrabă vorbim despre incertitudine şi de o situaţie destul de complicată pentru industria online decât una de euforie şi de creştere exponenţială pe fundalul problemelor celor din offline", a mai spus fondatorul elefant.ro.

În opinia sa, România nu poate evita criza provocată de Covid-19. "Să nu avem nicio iluzie că criza va trece pe lângă România. Văd foarte mult entuziasm, se vorbeşte de banii de la UE. Eu am trecut în viaţa mea prin multe crize şi nu există miracole. Dacă economia mondială se contractă cu 5-6%, este imposibil ca România să scape. Zone ca imobiliare, automotive, mobilă sau produse de lux vor fi primele victime, pentru că oamenii fac economii şi nu vor avea acces la bani adiţionali, cum ar fi bonusuri. Alţii vor intra în şomaj. Ar fi foarte bine să ne atingem bugetele în condiţiile unui nivel ridicat de incertitudine", a susţinut reprezentantul retailerului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.