Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a cerut Rusiei sâmbătă să reînnoiască acordul de la Marea Neagră privind exporturile de cereale ale Ucrainei, după ce Moscova a renunţat luna trecută la acord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dombrovskis a declarat că restricţiile ruseşti privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră creează probleme nu numai Kievului, ci şi multor ţări în curs de dezvoltare.

Rusia foloseşte ”cerealele ca  pe o armă”, a spus Dombrovskis, care se află în India pentru a participa la o reuniune a miniştrilor comerţului G20.

”Susţinem toate eforturile Naţiunilor Unite, ale Turciei privind iniţiativa cerealelor din Marea Neagră”, a spus el reporterilor, adăugând că blocul oferă Ucrainei rute comerciale alternative, numite şi căi de solidaritate, pentru cereale şi alte exporturi.

Turcia a încercat să convingă Moscova să revină la acordul care a fost intermediat de Ankara şi Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu un an şi care s-a încheiat luna trecută.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a declarat joi, secretarului general al ONU Antonio Guterres, că Rusia va reveni la acord doar dacă Occidentul îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Moscova.

Până în prezent, aproximativ 45 de milioane de tone de cereale, seminţe oleaginoase şi produse conexe au fost exportate prin rute alternative prin Polonia şi România, oferind un element important de salvare Ucrainei, a spus Dombrovskis.

Potrivit site-ului web al Comisiei UE, blocul a folosit rutele alternative, sau benzile Solidarităţii, din mai 2022.

Comisia a lansat Planul de acţiune pentru benzile de solidaritate pentru a stabili rute logistice alternative pe calea ferată, rutieră şi pe căile navigabile interioare.

Aceste rute au ajutat, de asemenea, Ucraina să exporte peste 36 de milioane de tone de produse neagricole, inclusiv minereu de fier, oţel, pământ şi lemn, generând aproximativ 33 de miliarde de euro pentru fermierii şi întreprinderile ucrainene, a declarat UE pe site-ul său.

Uniunea Europeană sprijină Ucraina prin apărare, ajutor financiar şi de altă natură, cu scopul de a arunca ”trupele ruse dincolo de graniţele internaţionale ale Ucrainei”, a spus Dombrovskis.

Blocul este îngrijorat de faptul că unele ţări, inclusiv China şi India, nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. În discuţiile bilaterale dintre India şi oficialii UE, oficialii UE au ridicat problema exporturilor de petrol rafinat procesat de India din ţiţei rusesc, ceea ce a învins parţial scopul sancţiunilor, a adăugat el. Cu toate acestea, el a spus că este puţin probabil ca acest lucru să afecteze discuţiile în curs despre un acord de liber schimb UE-India propus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.