Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se va întâlni în şedinţă săptămâna viitoare pentru a decide dacă menţine sau nu licenţa de furnizare energie electrică a câtorva companii, în urma controlului efectuat de autoritate privind creşterea pe bursă a preţurilor în luna ianuarie, a declarat joi vicepreşedintele instituţiei, Emil Calotă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna viitoare analizăm alte situaţii în urma controlului pe care l-am făcut la un număr de furnizori, după ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie. Săptămâna viitoare avem din nou analiza comitetului de reglementare, un număr de furnizori. Nu vă pot spune numele, sunt trei-patru. Apoi mai vedem”, a spus Calotă, la Thermal Energy Forum, organizat de publicaţia The Diplomat. 

Recent, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că ANRE a finalizat investigaţia pe piaţa energiei pe care a declanşat-o în urma creşterii preţului pe bursă în luna ianuarie şi a retras licenţele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendaţi.

ANRE a verificat 18 furnizori, iar unora dintre aceştia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanţă şi de reţea, le va fi retrasă licenţa.

POe de altă parte, vicepreşedintele ANRE a menţionat joi că România este codaşă în realizarea ţintei privind reabilitarea clădirilor publice.

”Avem de lucru, aşa cum se prefigurează raportul pe care îl pregătim în acest an, el trebuie predat până la sfârşitul lunii aprilie către Comisia Europeană prin Guvernul României, pe cel puţin două zone, pe clădirile publice, acolo unde încă suntem codaşi în realizarea acelui procent de 3% realibilitare anuală, obligaţie prevăzută şi în directivă şi în lege şi, adaug, la decarbonizarea transportului”, a afirmat Calotă.

România sa rămas în urmă faţă de ţintele pe care autorităţile şi le-au asumat.

În legătură cu un alt subiect important, liberalizarea preţurilor gazelor, vicepreşedintele ANRE consideră că procesul presupune simplificarea deciziei şi a unui proces extrem de complicat.

"Nu trebuie să simplificăm, să spunem că mărim, micşorăm sau nu preţul. Când vorbim de liberalizare, trebuie să spunem cât de funcţională e o piaţă dereglementată, unde intervenţia statului se rezumă la a face reguli şi la a urmări ca acestea să fie respectate", a spusCalotă.

Cel mai recent raport al Băncii Mondiale, care analizează mai mulţi indicatori din domeniul energiei, arată că România se află pe locul 3 în lume la capitolul eficienţă energetică.

”Veştile bune întotdeauna ne iau prin surprindere, suntem obişnuiţi de regulă cu critici şi veşti mai puţin bune. Eu cred că analiza pe care au făcut-o pleacă de la rapoartele anuale de progres pe care le facem în domeniul eficienţei energetice, prin monitorizarea planului naţional de acţiune. Şi criteriile pe care le-au avut la bază ne-au situat în această poziţie bună”, acomentat oficialul ANRE raportul Băncii Mondiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.