Gigantul tehnologic rus Yandex a depăşit joi aşteptările analiştilor, cu o creştere de 54% a veniturilor din primul trimestru, la 163,3 miliarde de ruble (2 miliarde de dolari), şi o revenire la profit, după ce a înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De când Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, compania numită adesea ”Google al Rusiei” s-a străduit să echilibreze presiunile interne cu interesele investitorilor săi occidentali.

Google, parte a grupului Alphabet, a încetat să mai vândă publicitate online în Rusia în martie trecut, menţinând în acelaşi timp unele servicii gratuite disponibile, ceea ce a permis Yandex să câştige cotă de piaţă.

Între timp, holdingul său înregistrat în Olanda intenţionează să cedeze proprietatea şi controlul asupra majorităţii grupului Yandex.

Câştigurile şi profiturile de bază ale Yandex au fost puternic scăzute în primul trimestru al anului 2022, deoarece compania rusă a efectuat o plată unică de 5,9 miliarde de ruble către angajaţi.

Dar analiştii au fost încă surprinşi de saltul la profitul net ajustat de 2,6 miliarde de ruble în primul trimestru al anului 2023, de la o pierdere netă de 8,1 miliarde de ruble cu un an mai devreme.

Creşterea veniturilor a fost determinată de investiţiile în tehnologii de publicitate, a spus Yandex.

Prezenţa redusă a concurenţilor cheie s-a dovedit, de asemenea, benefică, contribuind la creşterea cotei sale de piaţă de căutare şi portal la o medie de 63,3%, de la 61% în urmă cu un an.

Cheltuielile pentru comerţul electronic şi livrarea de alimente au contribuit la o creştere cu 36% a cheltuielilor totale de operare, a spus Yandex.

Creşterea volumului brut de mărfuri (GMV) al diviziei de comerţ electronic a încetinit la 67%, de la 90% în trimestrul trecut, pe care analiştii Renaissance Capital l-au descris drept ”puţin dezamăgitor”, dar acest lucru a fost compensat de performanţe mai puternice decât se aşteptau în alte părţi.

Valoarea GMV a serviciilor de mobilitate Yandex, care include transport-hailing, carsharing şi scutere, a crescut cu 34% de la an la an.

Săptămâna trecută, Yandex a cumpărat partea Uber la societatea lor mixtă, pentru 702,5 milioane de dolari, pentru a deveni unicul proprietar al Yandex.Taxi.

În timp ce Yandex face apel la un plan Nasdaq de a-i delista acţiunile, analiştii Alfa Bank au spus că investitorii sunt mai îngrijoraţi de viitoarea sa restructurare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.