Polonezii care deţin Uzinele Sodice Govora (USG) nu s-au înţeles cu CET Govora asupra preţului de furnizare a aburului industrial, după ce contractul dintre cele două părţi a fost denunţat de administratorul judiciar al CET Govora, Remus Borza, iar acum Ciech Soda România, care deţine USG din 2006, solicită „cu urgenţă” mediere din partea Ministerului Economiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Negocierile nu au reuşit să ajungă la un nou acord asupra preţului, în condiţiile în care administratorul judiciar al CET Govora nu a acceptat alte condiţii decât cele proprii”, se arată într-un comunicat al Ciech Soda România.

Compania arată că oprirea activitaţii de producţie, forţată de întreruperea livrării aburului, generează pierderi de 121.000 lei pe zi pentru CET. „Iar sistarea operaţiunilor CSR va genera falimentul CET, având în vedere că aburul vândut către CSR reprezintă 77% din aburul produs”, precizează oficialii societăţii.

În vederea depăşirii acestui blocaj, Ciech Soda România (CSR) a trimis o solicitare oficială de mediere către Ministerul Economiei, precizând că această situaţie afectează peste 30.000 de persoane din întreaga regiune Vâlcea.

"Consider că managementul CET Govora s-a concentrat asupra propriilor profituri şi nu a avut o poziţie obiectivă în rezolvarea problemei. Drept consecinţă, fabrica CSR a fost închisă, fapt care va avea un impact negativ asupra situaţiei economice a judeţului Vâlcea”, spune directorul general al CSR, Witold Urbanowski.

Acesta subliniază că societatea vrea să rămână în România şi să contribuie la dezvoltarea economiei locale.

„Majorarea preţului solicitată de CET afectează capacitatea CSR de a rămâne competitivă pe piaţă. Planurile de restructurare CET nu au fost prezentate ceea ce face ca, şi în situaţia acceptării noilor preţuri, să rămână neclară capacitatea CET Govora de a livra pe teremen lung aburul în cantitatea şi la calitatea necesară”, apreciază oficialii Ciech Soda România.

Ei spun că, în zece ani, compania a investit 220 milioane de euro „în salvarea, conservarea şi dezvoltarea afacerii locale”.

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA de către noul proprietar, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group. CET Govora este producător şi distribuitor de energie termică - apă caldă de consum şi încălzire centralizată - în oraşele Râmnicu Vâlcea, Baile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata.

Înainte de denunţarea contractului de către CET Govora, CSR a plătit  93 lei/Gcal, incluzând costurile certificatelor de emisii de CO2, cu 15% mai mult decât în ​​Germania şi cu 30% mai scump decât în ​​Polonia.

„În cazul în care Ciech va fi nevoit să închidă operaţiunile din România, bugetul local Râmnicu Vâlcea şi cel central vor pierde 50-60 milioane de lei/pe an, din taxe.

Regiunea se va confrunta, de asemenea, cu o rată crescută a şomajului care va afecta aproape 30.000 de persoane, angajate la CSR, CET, Oltchim, SNS şi toţi ceilalţi furnizori locali”, adaugă CSR.

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006.

Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu-solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

Ciech este una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group este al doilea producător ca mărime din Europa de sodă calcinată.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

La intrarea în insolvenţă, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei, în special ca urmare a contractului dezavantajos cu Uzinele Sodice, potrivit administratorului judiciar al companiei, casa de insolvenţă Euro Insol, deţinută de Remus Borza.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.