Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, Normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, Normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism”, anunţă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Elaborarea acestor norme reprezintă una dintre reformele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin Componenta 11 – Turism şi Cultură, prin care se urmăreşte înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare Velo (CNCV), în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, şi crearea cadrului pentru operaţionalizarea, la nivel naţional, a 3.000 km de trasee cicloturistice, având un buget dedicat de 247,5 milioane de euro.

”România are un mare potenţial în domeniul cicloturismului, dar care, în momentul de faţă, are un nivel extrem de redus de valorificare, una dintre cauze fiind lipsa unei infrastructuri specifice, în principal lipsa marcării de trasee de cicloturism”, a menţionat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Astfel, actul normativ stabileşte:

- tipologiile, caracteristicile şi clasificarea traseelor cicloturistice în funcţie de nivelul teritorial (naţionale, regionale şi locale), nivelul de dificultate (lejer, mediu şi dificil) şi formă (liniar şi circuit);

- omologarea, marcarea,administrarea şi finanţarea traseelor de cicloturism;

- reglementarea rolului şi a atribuţiilor CNCV.

Totodată, vor fi dezvoltate o platformă naţională eVelo şi o aplicaţie digitală pentru telefoane inteligente, în vederea furnizării de informaţii tematice despre cicloturism, şi va fi elaborat un studiu privind distribuţia teritorială a traseelor cicloturistice la nivel naţional, pe baza unor criterii-cheie (de exemplu, reducerea congestiei traficului, promovarea ecoturismului), identificând actorii relevanţi şi integrând iniţiativele existente de consolidare a patrimoniului natural şi cultural.

”Traseele de cicloturism vor permite României să participe şi să contribuie la reconfigurarea reţelei europene de trasee EuroVelo şi a diverselor trasee cicloturistice internaţionale”, a subliniat ministrul Cseke Attila, precizând că, astfel, se va dezvolta ecoturismul şi se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Având în vedere iniţiativele autorităţilor administraţiei publice locale de a amenaja trasee cicloturistice, aprobarea cadrului normativ va încuraja finanţarea unor astfel de proiecte la nivel naţional şi va contribui la creşterea absorbţiei de fonduri destinate dezvoltării infrastructurii cicloturistice şi a cicloturismului.

"Ca ministru, fost sportiv de înaltă performanţă şi iubitor al vieţii active şi sănătoase, mă bucur să anunţ că 3.000 de km de pistă de biciclete vor fi construite de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, Normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism. Traseul de biciclete EuroVelo va lega atracţiile şi destinaţiile turistice, încurajând familiile să le viziteze cu bicicleta. Rutele mai mici de biciclete existente vor fi conectate la noua reţea de piste de biciclete, iar o aplicaţie digitală pentru smartphone va fi dezvoltată pentru a-i ajuta pe turişti să se orienteze", a declarat ministrul Sportului, Eduard Novak pe Facebook.
 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.