Premierul Florin Cîţu a declarat că Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care abrogă un act normativ care suspenda dreptul companiilor din România, unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat. ”Din primul moment am spus şi public că vom abroga această lege când veni la guvernare”, a adăugat şeful Executivului. Ministerul Energiei a transmis precizări cu privire la actul normativ adoptat de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Energiei a transmis, miercuri, după şedinţa de GUvern, că a fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

”Este un proiect de lege pe care l-am susţinut şi consider că este necesar. Aşa cum am mai declarat, în alte ocazii, aş dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acţionar majoritar în toate societăţile şi companiile de interes strategic naţional din domeniul Energiei. Şi aşa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci şansa de modernizare, de a face investiţii, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prezentul proiect de lege propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acţiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiţii, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficienţa economică.

”Astfel, prin diversificarea acţionariatului, se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă, în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat. Prin abrogarea articolelor 1, 2 şi 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situaţiei economice a unor operatori economici la care statul deţine calitatea de acţionar, potenţialele situaţii de intrare în insolvenţă şi afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum şi consecinţele în plan social”, a transmis Ministerul Energiei. 

Sursa citată a precizat că ”măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic permiţând pe de o parte, derularea de activităţi specifice a unor operatori economici, în condiţii de eficienţă economică, iar de pe altă parte, creşterea veniturilor bugetare din valorificarea de acţiuni”.

”Se estimează că prin realizarea transferului de acţiuni în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activităţii acestora sub aspectul utilizării resurselor şi evitarea de blocaje financiare în economie”, a mai transmis Ministerul. 

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”În şedinţa de Guvern a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat de economia privată, proiect care atunci când a apărut a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, o lege aprobată atunci în Parlament, iar proiectul de acum abrogă acea lege, o lege care suspenda dreptul companiilor din România, unde statul e acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat. Astăzi, reparăm acea nedreptate. Din primul moment am spus şi public că vom abroga această lege când veni la guvernare. Acest proiect de lege merge la Parlament. E un mesaj clar pentru investitori, atât din Româmnia şi din exterior, că acest Guvern e unul care susţine investiţiile, un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.