Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri pentru a discuta din nou, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, bugetul de stat pe 2019. Bugetul a fost votat fără modificări şi va fi trimis la promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de buget pe 2019 a fost votat după mai puţin de o oră de dezbateri în aceeaşi formă în acre fusese adoptat şi în urmă cu aproape o lună. Reexaminarea solicitată de Klaus Iohannis a fost respinsă cu voturile PSD, ALDE şi UDMR. S-au înregistrat 245 de voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Şeful statului, care a şi contestat legea la Curtea Constituţională, sesizarea fiindu-i respinsă, şi-a epuizat astfel căile de atac şi va fi nevoit să o promulge.

Dezbaterile au avut  loc în condiţiile în care Comisiile de buget- finanţe au respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului, proiectul de buget fiind aprobat în forma iniţială.

”În această după-amiază avem şi plenul pentru a vota acest buget. Sperăm ca asta să se întâmple cât mai repede pentru a-l putea trimite către promulgare”, a  declarat ministrul Finanţelor Eugen  Teodorovici.

Legat de cererea preşedintelui, ministrul consideră că acesta nu a făcut trimiteri concrete.

”N-aş putea să intru în logica preşedintelui pentru că, vedeţi foarte bine şi în cererea de reexaminare, sunt aprecieri generale. Nu face trimitere concret la anumite elemente, vedeţi şi astăzi amendamentele propuse în comisii şi de la PNL şi de la USR. Sunt amendamente fără rost (...) Totul e făcut în bătaie de joc, din punctul meu de vedere”, a spus ministrul.

El a subliniat că nu vor fi probleme pentru plata pensiilor şi salariilor.

”Toate creşterile sunt acoperite. Ştiţi foarte bine că, până astăzi, şi în anii trecuţi, nu am avut niciun fel de sincope în a finanţa plata acestor drepturi băneşti pentru populaţie, cu toate că s-a spus foarte des (...) că nu ar fi bani suficienţi. Iată că au fost bani, s-au plătit pensiile la timp. Mergem înainte pe aceeaşi linie”, a spus ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

"Separat de motivele de neconstituţionalitate, considerăm că Legea bugetului de stat pe anul 2019 se impune a fi reexaminată de către Parlament, întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Mai mult, bugetul pentru anul 2019 afectează dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice, în special segmentele programate de autostradă care ar trebui să contribuie direct la dezvoltarea societăţii. Totodată, această lege ar trebui reanalizată sub aspectul modului în care sunt alocate resursele în domeniile sănătăţii şi educaţiei, cu atât mai mult cu cât au crescut în mod semnificativ alocările destinate partidelor politice", afirmă preşedintele în cererea de reexaminare.

Argumentele şefului statului sunt: cadrul macroeconomic pe care s-a fundamentat bugetul anului 2019 este lipsit de realismul necesar unei construcţii bugetare credibile; veniturile bugetare sunt supraestimate; cheltuielile bugetare sunt subestimate; deficitul bugetar pune în discuţie respectarea unor obligaţii asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene;  arhitectura bugetelor unităţilor administrativ teritoriale afectează dezvoltarea comunităţilor locale;  majorarea sumelor alocate pentru finanţarea partidelor politice apare ca fiind nejustificată în raport cu subfinanţarea altor domenii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, însă, sâmbătă, la Slobozia, că ”bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros” şi nu este nevoie de modificări aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.