Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat în 2021 cea mai mare creştere din ultimii ani, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Cu toate acestea, ponderea activităţii de asigurări de viaţă în totalul sectorului de asigurări din România (circa 20%) se află în continuare la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franţa (55%) sau Italia (76%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În 2021, românii au ales mai mult decât oricând în ultimii ani protecţia financiară oferită de asigurările de viaţă. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creştere de 18% faţă de 2020, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii ani pentru activitatea de asigurări de viaţă, primele brute subscrise atingând valoarea de 2,6 miliarde lei”, arată datele UNSAR.

În ciuda acestor evoluţii, ponderea activităţii de asigurări de viaţă în totalul sectorului de asigurări din România (circa 20%) se află în continuare la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franţa (55%) sau Italia (76%) – ceea ce indică, pe de o parte,  potenţialul de creştere al pieţei locale, dar, pe de altă parte, deficitul de protecţie a populaţiei din ţara noastră.

“Dezvoltarea asigurărilor de viaţă contribuie la reducerea unor dezechilibre sociale şi la atingerea unui grad mai ridicat de bunăstare a populaţiei. Aceste poliţe oferă protecţia suplimentară de care avem nevoie”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

Un studiu realizat pentru UNSAR de către un grup de experţi independenţi arată că deficitul de protecţie al populaţiei generatoare de venituri din România, în caz de producere a riscurilor asigurate, se situează la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde euro).

Conform celor mai recente date, pentru multe familii din ţara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru al familiei, – ce se pot solda chiar şi cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viaţă sunt o soluţie concretă şi uşor accesibilă pentru reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale, completând protecţia oferită de sistemul public.

“Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales în contextul în care se introduc politici stimulatoare de încurajare a populaţiei în achiziţionarea de asigurări de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie, precum deductibilităţi fiscale pentru primele de asigurare aferente acestor forme de asigurare”, a precizat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.

În prezent, în România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă. Acest lucru se concretizează prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achiziţionează, mai arată UNSAR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.