Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a anunţat miercuri că proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea unor acte normative, care vizează în principal modificarea legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei si de insolvenţă, are norme care ar putea conduce la blocarea unor proceduri de insolvenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din analiza proiectului care se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului, UPLR a identificat punctul 7, care introduce un alineat nou la art. 61 din Legea nr. 85/2014, care, dacă va fi aprobat în această formă, ar determina ca administratorii judiciari să fie puşi în imposibilitatea de a desemna persoane de specialitate, ceea ce va conduce la blocarea procedurii.

UPLR consideră că, având în vedere specificul activităţii acestor profesii: avocaţi, experţi contabili, evaluatori autorizaţi, firme de arhivă sau alţi specialişti, portofoliile de clienţi ale acestora includ frecvent instituţiile financiar bancare din România, care reprezintă şi principalii creditori ai companiilor aflate în procedura insolvenţei.

”În considerarea faptului că profesiile liberale respectă principiile de independenţă prin intermediul codurilor de etică, pentru ca blocajul să fie evitat, propunem ca acest alineat să fie eliminat, iar limitările să fie stabilite în fiecare speţă în parte, persoanele de specialitate fiind obligate să-şi declare independenţa şi eventualele conflicte de interese”, se arată în comunicat.

Punctul de vedere al UPLR a fost transmis Guvernului României, Ministerului Finanţelor şi Ministerului de Justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.