Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a anunţat luni că a luat notă de decizia Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind măsura retragerii autorizaţiei de funcţionare pentru City Insurance. Membrii UNSICAR spun că au ca prioritate pe termen scurt asigurarea sprijinului clienţilor cu poliţe încheiate City Insurance şi a păgubiţilor acestei companii, prin furnizarea de servicii de consultanţă şi asistenţă în caz de daună, inclusiv prin crearea unui call center la nivel de asociaţie profesională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a luat notă de decizia Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind măsura retragerii autorizaţiei de funcţionare pentru City Insurance, în urma respingerii planului de redresare întocmit de către companie. Membrii UNSICAR au ca prioritate pe termen scurt asigurarea sprijinului clienţilor cu poliţe încheiate City Insurance şi a păgubiţilor acestei companii, prin furnizarea de servicii de consultanţă şi asistenţă în caz de daună, inclusiv prin crearea unui call center la nivel de asociaţie profesională", arată UNSICAR.

UNSICAR apreciază că, pe fondul nerespectării de către asigurător a indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate, fiind astfel în incapacitate de plată, măsura retragerii autorizaţiei este în conformitate cu prevederile legislative si normele generale de guvernanţă în domeniu.

"Pe termen mediu şi lung, alături de alţi parteneri instituţionali şi profesionali, UNSICAR îşi exprimă disponibilitatea şi dorinţa de a contribui la îmbunătăţirea cadrul de reglementare astfel încât piaţa RCA să rămână funcţională, bazată pe principii concurenţiale, în care păgubiţii să îşi recupereze rapid şi eficient prejudiciul suferit, iar pentru consumatori să fie accesibilă o paletă largă de opţiuni şi servicii", mai arată UNSICAR.

Potrivit Uniunii, impactul deciziei de retragere a autorizaţiei City Insurance este foarte important şi, dincolo de îngrijorările inerente, UNSICAR spune că are convingerea că piaţa asigurărilor din România este puternică şi va gestiona cu succes această situaţie.

Deţinătorii de poliţe RCA emise de către City Insurance şi păgubiţii sunt protejaţi de lege prin mecanismele de protecţie create în acest sens, care au funcţionat fără probleme şi în cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare a altor asigurători.

"UNSICAR are convingerea că, într-o piaţă de asigurări în care segmentul RCA se va echilibra, brokerii pot contribui decisiv la creşterea gradului de protecţie a românilor şi a afacerilor din România, prin produse de asigurări adaptate diverselor riscuri la care sunt expuşi. În acest fel, industria de asigurări îşi va extinde aportul în economia româneasca şi va putea să finanţeze şi mai mult din proiectele de redresare şi investiţii post pandemie. Aportul brokerilor la creşterea pieţei de asigurări din România este confirmat şi de avansul ponderii poliţelor facultative din ultimii ani, care a ajuns la aproape 49% la finele anului 2020, de la 41% în 2016, pe fondul reducerii cotei poliţelor RCA în business-ul intermediarilor", mai arată UNSICAR.

La nivelul pieţei, brokerii deţin o pondere de 65% din volumul primelor subscrise, cifra fiind în creştere în ultimii ani, conform datelor de la finele primului trimestru al acestui an.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), organizaţie înfiinţată în anul 2000, reprezintă 80 de companii – de brokeraj de asigurare, de regularizare daune şi de pregătire profesională.

Cota membrilor UNSICAR totalizează peste 60% din piaţa de brokeraj de asigurare, care numără aproape 280 de intermediari.

Uniunea reprezintă interesele colective ale membrilor săi şi colaborează cu instituţiile publice pe aspecte care privesc piaţa de brokeraj de asigurare şi consumatorul de produse de asigurare.

UNSICAR este membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d’Assurances et de Reassurances), organizaţie internationala înfiinţată in 1937 care reuneşte asociaţiile profesionale naţionale ale intermediarilor în asigurări si care este principalul partener de dialog cu intermediarii de asigurari pentru pentru institutiile europene de reglementare.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.