Cutremurul a fost motivul pentru care, în primele şapte luni ale acestui an (perioada ianuarie-iulie), asiguratorii membri ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au deschis peste 3.600 de dosare de daună, în baza asigurărilor pentru locuinţe şi a celor pentru bunuri şi proprietăţi dedicate companiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cutremurul a fost motivul pentru care, în primele 7 luni ale acestui an (perioada ianuarie-iulie), asiguratorii Membri ai UNSAR au deschis peste 3.600 de dosare de daună, în baza asigurărilor pentru locuinţe şi a celor pentru bunuri şi proprietăţi dedicate companiilor”, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

În aceeaşi perioadă, au fost achitate despăgubiri în baza poliţelor pentru locuinţe şi a celor pentru companii de aproape 18 milioane de lei, doar pentru acoperirea daunelor produse de cutremure. Desigur, această valoare putea fi mult mai mare dacă mai multe locuinţe şi companii ar fi fost asigurate sau dacă intensitatea seismelor ar fi fost apropiată de cele care au zdruncinat ţara noastră în 1940 sau în 1977.

“Azi, când comemorăm 83 de ani de la producerea cutremurului din 10 noiembrie 1940, primul mare cutremur din România contemporană, ne dorim ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi. O asigurare va face mereu diferenţa în cazul producerii unor astfel de dezastre”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

În România, locuinţele pot fi protejate împotriva riscului de cutremur la valoarea lor reală (inclusiv a bunurilor conţinute) în baza asigurărilor facultative. Acestea se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, putând acoperi, pe lângă riscul de cutremur, o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. Toate aceste acoperiri pot fi personalizate prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul locuinţei, ţinând seama, totodată, de cerinţele şi nevoile noastre – de exemplu, se pot acoperi inclusiv daunele produse panourilor fotovoltaice care deservesc locuinţa.

„În condiţiile în care 5 din 10 români se tem că un cutremur le-ar putea afecta locuinţa la un moment dat, dar doar 1 din 10 ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei soluţii de protecţie financiară precum poliţa facultativă de asigurare devine cu atât mai importantă”, a completat Alina Bărbulescu, specialist asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.  Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.