Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei poliţe RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, arată o analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei poliţe RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, arată o analiză realizată la nivelul Membrilor asociaţiei. Această sumă a fost acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs de o autoutilitară în Italia. În total, valoarea primelor 10 despăgubiri plătite în baza poliţelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei. Fiecare dintre aceste despăgubiri a acoperit atât vătămări corporale, cât şi daune materiale”, arată UNSAR.

Dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 EUR.

Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Conform Raportului ASF pentru anul 2023, asiguratorii autorizaţi de Autoritate au plătit despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. Acest număr nu include însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraţilor în urma falimentelor City Insurance şi Euroins, şi nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentaţi în acelaşi raport.

Tocmai de aceea, pentru a obţine o înţelegere completă a pieţei RCA, este foarte important ca în calculul tuturor indicatorilor relevanţi să fie incluse şi daunele avizate la companiile care au intrat în faliment, în speţă City Insurance şi Euroins, deoarece aceste două companii deţineau peste 70% din totalul dosarelor deschise la acel moment. Nu în ultimul rând, trebuie incluse despăgubirile achitate de BAAR pentru neasiguraţi atât în ţară cât şi în străinătate, deoarece fondul din care aceste despăgubiri se plătesc este constituit din contribuţiile asigurătorilor RCA, ca procent din primele RCA încasate.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.