Şapte din 10 români se arată a fi îngrijoraţi de o posibilă criză economică care le-ar putea influenţa situaţia financiară, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Inflaţia galopantă şi războiul din Ucraina sunt următoarele două riscuri majore de care se tem 6 din 10 români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conform celei mai recente ediţii a Barometrului UNSAR– IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor, 7 din 10 români se arată a fi îngrijoraţi de o posibilă criză economică care le-ar putea influenţa situaţia financiară. Inflaţia galopantă şi războiul din Ucraina sunt următoarele două riscuri majore de care se tem 6 din 10 români. Pe măsură ce înaintează în vârstă, participanţii la cercetare exprimă mai multe îngrijorări cu privire la evenimente care ţin de mediul înconjurător (fenomene meteo, dezastre naturale)”, menţionează UNSAR.

Evoluţia inflaţiei de la începutul anului i-a afectat pe jumătate dintre intervievaţi, însă proporţia celor care au fost afectaţi foarte mult este în scădere faţă de 2022, cu 8 puncte procentuale. Respondenţii mai în vârstă, cei cu venituri mai mici şi care locuiesc în mediul rural au fost afectaţi în mai mare măsură.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Mai mult de o treime dintre intervievaţi declară că veniturile le-au crescut în ultimul an, iar proporţia este în creştere cu 10 pp faţă de 2022. Respondenţii cu nivel înalt de educaţie şi cei care locuiesc în mediul urban declară acest lucru în proporţii mai mari.

În schimb, nu există diferenţe faţă de valul anterior al cercetării cu privire la economisire: 4 din 10 români cred că vor economisi mai mult în următorul an şi cei mai mulţi declară că şi-ar plasa economiile în depozite bancare. Investiţiile în imobiliare sunt cea de-a doua variantă pe care peste un sfert dintre ei ar alege-o, urmată de investiţia într-o asigurare de viaţă.

„Într-o perioadă marcată de impredictibilitate, în care fiecare dintre noi caută stabilitate financiară şi siguranţă, asigurările reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a dezechilibrelor financiare pe care le poate întâmpina o familie, dar  şi o cale către un viitor mai bine protejat financiar. Asigurările oferă o soluţie rapidă şi eficientă pentru protejarea a tot ceea ce am construit şi pentru siguranţa noastră şi a celor dragi", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte & Director General al UNSAR.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în perioada mai- iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ format din 1.015 respondenţi cu vârsta între 18- 50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.