Un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de grupul american Pfizer ar putea fi distribuit americanilor înainte de sfârşitul acestui an, dacă se va dovedi că este sigur şi eficace, a declarat duminică directorul general al producătorului de medicamente, Albert Bourla, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bourla a spus în timpul unui interviu acordat emisiunii “Face the Nation” de la CBS că Pfizer ar trebui să aibă principalele rezultate ale unui studiu clinic de fază finală, destinate Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite, până la sfârşitul lunii octombrie.

”Dacă FDA aprobă vaccinul, compania este pregătită să distribuie sute de mii de doze”, a afirmat Bourla.

Pfizer colaborează pentru dezvoltarea unui vaccin împoriva noului coronavirus cu compania germană BioNTech.

În luna iulie, guvernul SUA a anunţat că va plăti companiei 1,95 de miliarde de dolari pentru producerea şi livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin, dacă acesta se va dovedi a fi sigur şi eficace.

Acordul face parte din programul Operation Warp Speed, creat de administraţia Trump pentru a accelera dezvoltarea şi producţia de vaccinuri şi tratamente împotriva noului coronavirus.

Duminică, Bourla a declarat că Pfizer a investit deja 1,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea posibilului vaccin. El a spus că dacă vaccinul nu va funcţiona, cest lucru va fi ”dureros” pentru companie.

”Până la urmă este vorba numai despre bani. Dar acest lucru nu va distruge compania, chiar dacă va fi dureros”, a mai sous acesta.

Vaccinul experimental al Pfizer conţine material genetic numit mesager ARN, sau mARN, despre care cercetătorii speră că provoacă sistemul imunitar să lupte cu virusul.

Pfizer este una dintre trei companii care desfăşoară studii clinice finale pentru un vaccin. Celelalte două companii sunt Moderna şi AstraZeneca. Aceasta din urmă a anunţat că va relua studiul clinic întrerupt temporar din motive de siguranţă.

Sâmbătă, Pfizer a solicitat FDA propunerea de a extinde studiul său de fază finală pentru a include până la 44.000 de participanţi, o creştere semnificativă faţă de ţinta iniţială de 30.000 de participanţi.

Pe de altă parte,experţi în boli infecţioase şi oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni că preşedintele Donald Trump presează FDA să aprobe un vaccin înainte ca acesta să fie testat în mod adecvat. Comisarul FDA, Stephen Hahn, insistând că nu va fi presat de Trump pentru a urmări rapid un vaccin, a declarat luna trecută, pentru Financial Times, că agenţia este pregătită să ocolească procesul complet de aprobare federală pentru a face disponibil un vaccin Covid-19 cât mai curând posibil.

Pe 8 septembrie, nouă companii farmaceutice, inclusiv Pfizer, au publicat o scrisoare prin care au promis că vor acorda prioritate siguranţei şi vor susţine ”integritatea procesului ştiinţific” în eforturile lor de a dezvolta vaccinuri împotriva coronavirusului.

Chiar dacă un vaccin va fi aprobat pentru a fi distribuit înainte de sfârşitul anului, probabil numărul dozelor va fi deficitar. Vaccinul va necesita probabil două doze la intervale variate, iar statele încă se confruntă cu dificultăţi logistice, cum ar fi înfiinţarea locurilor de distribuţie şi achiziţionarea de ace, seringi şi recipiente necesare pentru imunizări.

La începutul acestei luni, Academiile Naţionale de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină au lansat un proiect de propunere pentru distribuirea unui vaccin în SUA dacă şi când unul este aprobat pentru uz public. Raportul a fost solicitat de Institutul Naţional de Sănătate şi de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Vaccinul va fi distribuit în patru faze, primii urmând să fie vaccinaţi lucrătorii din domeniul sănătăţii, persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni cronice, potrivit grupului. Următorii pe listă vor fi lucrătorii esenţiali, profesorii şi persoanele din adăposturi, precum şi persoanele din închisori ar fi următorii pe listă, urmaţi de copii şi tineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.