Un remorcher multifuncţional, de peste 22,5 milioane de lei, primul construit de Şantierul Naval Damen din Galaţi pentru AFDJ Galaţi, a fost lansat la apă joi, acesta urmând să fie folosit pentru operaţiuni de salvare şi stingere a incendiilor la nave, dar va putea sparge şi gheaţa de pe Dunăre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Şantierul Naval Damen Galaţi şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi au semnat, în 12 aprilie 2017, un contract de furnizare având ca obiect construirea unui remorcher tip ASD 2810, iar lansarea oficială la apă acestei nave a avut loc joi, la dana 33 Navrom, în prezenţa reprezentanţilor oficiali ai clientului şi constructorului.
 
Potrivit unui comunicat transmis de Şantierul Naval Damen Galaţi este vorba despre primul remorcher construit la şantier pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos.
 
 
„Ne exprimăm deosebita bucurie şi mândrie că şantierul din Galaţi a fost ales să construiască acest remorcher pentru un client local şi sperăm ca această colaborare să nu se oprească aici, ci să continue pe viitor şi cu alte proiecte. Această colaborare în premieră este cu atât mai benefică pentru ambele părţi, construcţia şi exploatarea navei realizându-se cu forţă de muncă 100% locală ceea ce nu poate constitui decât un avantaj şi stimul pentru mediul de afaceri gălăţean”, a declarat, prin intermediul comunicatului, Florin Spătaru, director de resurse umane şi afaceri corporatiste al Şantierului Naval Damen Galaţi. 
 
La rândul său, directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, a afirmat că este prima navă-remorcher, finanţată de la bugetul de stat, care se construieşte după anul 1990.
 
"Este un eveniment deosebit pentru noi, deoarece este prima navă-remorcher, finanţată de la bugetul de stat, care se construieşte după anul 1990. Este începutul unei etape de înnoire a parcului de nave tehnice, astfel încât Administraţia să poată interveni în cazul producerii unor evenimente de navigaţie. Ne bucură faptul că această navă se construieşte la Galaţi”, a declarat Dorian Dumitru, directorul general AFDJ Galaţi", a afirmat Dorian Dumitru. 
 
Contactat telefonic, el a precizat că remorcherul a costat 22.550.000 lei fără TVA şi va fi folosit pentru operaţiuni de salvare şi stingere a incendiilor la nave. De asemenea, nava va putea fi folosită, în caz de nevoie, şi pentru operaţiuni de spargerea a gheţii de pe Dunăre. 
Remorcherul ASD 2810 este un remorcher de manevră maritim - portuar de înalta performanţă, având un design modern.
 
Nava este proiectată pentru remorcare la cârlig, remorcare cu vinci şi operaţiuni de împingere. Propulsia navei este asigurată de două motoare principale cu pornire electrică şi două unităţi de propulsive şi guvernare active cu elice cu pas fix în duze, montate la pupa navei. Cu ajutorul acestora, nava atinge viteză 12.9 kn şi tracţiune la punct fix de 58tf.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.