Un înalt oficial ucrainean şi-a exprimat scepticismul cu privire la preluarea Twitter de către Elon Musk, ale cărui relaţii cu Kievul au fost precare de când miliardarul a sugerat la începutul lunii octombrie că Ucraina ar trebui să renunţe la pământul ocupat de ruşi, pentru pace, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Musk, un autodeclarat ”absolutist al libertăţii de exprimare”, şi-a exprimat dorinţa de a schimba moderarea conţinutului Twitter şi a postat pe Twitter că ”pasărea a fost eliberată,” după finalizarea achiziţiei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a postat sâmbătă pe Twitter: ”Şi-a primit cu adevărat pasărea libertatea sau tocmai s-a mutat într-o cuşcă nouă?”

El a făcut referire la ”moderarea neobişnuită” a site-ului lui Musk.

Musk a scris vineri pe Twitter că Twitter va forma un consiliu de moderare a conţinutului, ”cu puncte de vedere foarte diverse”.

Şeful Tesla şi-a atras furia Kievului şi laude din partea Moscovei, în această lună, când a postat un sondaj pe Twitter în care a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, ca noi referendumuri să fie organizate sub auspiciile ONU, pentru a determina soarta teritoriului controlat de ruşi, şi ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea.

Reacţia Kievului la preluarea Twitter a contrastat, de asemenea, puternic cu cea a Moscovei, unde vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a transmis vineri pe Twitter felicitări lui Musk.

”Mult noroc (Elon Musk) în depăşirea părtinirii politice şi a dictaturii ideologice pe Twitter. Şi renunţaţi la afacerea Starlink în Ucraina”, a scris Medvedev, referindu-se la miile de dispozitive de internet conectate prin sateliţii pe care compania lui Musk, SpaceX, îi operează în Ucraina.

Starlink-urile sunt instrumente cheie de comunicare pentru forţele armate ale Ucrainei, deoarece conexiunea obişnuită mobilă şi prin internet fie lipseşte, fie nu este sigură în multe zone din prima linie.

Rapoartele au apărut în presa americană la mijlocul lunii octombrie ,că SpaceX ar putea începe să ceară să fie plătită de guvernul SUA pentru serviciile Starlink din Ucraina, despre care Musk spune că vor costa compania 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului 2022.

Musk a răspuns la aceste rapoarte spunând că SpaceX a retras cererea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.