Turcia discută cu gigantul energetic american ExxonMobil un acord de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în efortul de a-şi reduce dependenţa de energia rusă, a informat duminică Financial Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara încearcă să construiască ”un nou portofoliu de aprovizionare”, care să o facă mai puţin dependentă de un singur partener, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, pentru FT, într-un interviu.

Turciaşi- ar asigura până la 2,5 milioane de tone de GNL pe an printr-un acord pe termen lung aflat în discuţie cu Exxon, a declarat Bayraktar pentru FT.

Pactul ar putea dura un deceniu, a adăugat el. Bayraktar a spus că termenii comerciali ai acordului Exxon sunt încă în discuţie.

Posibilul acord al Turciei cu Exxon vine într-un moment în care exporturile ruseşti către Europa sunt în scădere, pe măsură ce Europa îşi măreşte achiziţiile de GNL de la producătorii globali pentru a-şi reduce importurile de gaze ruseşti, ca răspuns la conflictul din Ucraina.

Exporturile ruseşti de GNL către Europa au scăzut cu 1,9%, până la 15,8 milioane de tone metrice, în 2023, potrivit datelor LSEG.

Turcia, care are rezerve mici de petrol şi gaze, este foarte dependentă de importurile din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, precum şi de GNL din Algeria, Qatar, Statele Unite şi Nigeria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.