Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni seara că Statele Unite vor extinde sancţiunile actuale împotriva Venezuelei, printr-un decret care va impune ţării un embargou economic total, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Embargoul blochează activele guvernului Venezuelei şi ale entităţilor asociate şi interzice tranzacţiile economice cu acestea, dacă nu există excepţii specifice. Excepţiile includ afacerile oficiale ale guvernului federal şi tranzacţii legate de furnizarea de ajutoare umanitare.

Decretul marchează o escaladare a măsurilor aplicate deja de Statele Unite împotriva guvernului venezuelean de la începutul crizei politice şi economice în acest an.

Într-o scrisoare adresată Congresului luni seara, în care îşi prezintă măsurile, Trump afirmă: ”Am decis că este necesar să blochez proprietăţile guvernului din Venezuela din cauza uzurpării continue de putere a regimului ilegitim al lui Nicolas Maduro, precum şi a încălcării drepturilor omului, arestării arbitrare de cetăţenilor venezueleni, a îngrădirii libertăţii presei şi a încercărilor care au loc pentru subminarea preşedintelui interimar Juan Guaido al Venezuelei şi al Adunării Naţionale alesă în mod democratic”.

Tulburările politice din Venezuela s-au declanşat în urma alegerilor prezidenţiale de anul trecut, în care Maduro a obţinut un nou mandat de şase ani într-un proces considerat în mare parte o înşelătorie. Liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a declarat preşedinte interimar, la începutul acestui an.

În timp ce mai multe ţări, între care China şi Rusia, l-au susţinut pe Maduro după alegeri, Trump a fost un susţinător declarat al lui Guaido.

”În rolul său de reprezentantă a guvernului legitim ales de poporul venezuelean, Adunarea Naţonală a invocat Constituţia ţării pentru a-l declara ilegitim pe Maduro, iar biorul preşedintelui a devenit vacant. Poporul venezuelean s-a exprimat în mod curajos împotriva lui Maduro şi regimul său şi a cerut libertate şi domnia legii”, a afirmat Trump la începutul acestui an, într-o declaraţie prin care l-a recunoscut pe Guaido drept preşedinte interimar.

Sancţiunile americane impuse deja companiei naţionale de petrol a Venezuelei au contribuit la accelerarea prăbuşirii producţiei de petrol a ţării, tensionând piaţa energiei.

"Maduro nu este un patriot venezuelean. Este o marionetă cubaneză”, a mai afirmat Trump într-un discurs susţinut în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.